Ձուն բարձրացնու՞մ է խոլեստերինի մակարդակը

Ձուն բարձրացնու՞մ է խոլեստերինի մակարդակը

Ձուն սպիտակուցի և սննդանյութերի հարուստ աղբյուր է։ Բայց, ցավոք սրտի, շատերը դեռ ձուն համարում են բարձր խոլեստերինի մեղավորը և այն բացառում են իրենց սննդակարգից։ Չնայած խոլեստերինի բարձր մակարդակին, Կոնեկտիկուտի համալսարանի և սրտաբանության քոլեջի հետազոտությունները կասկածի տակ են դնում այն ​​գաղափարը, որ ձվի մեջ պարունակվող խոլեստերինն ունի նույն վնասակար ազդեցությունը, ինչ տրանս ճարպերով և հագեցած ճարպերով հարուստ այլ մթերքները:

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ձու ուտելը չի ​​բարձրացնում արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, ինչպես ափսեի մեջ գտնվող նրանց ուղեկիցները: Սովորաբար, միևնույն խաշած ձվի մեջ պարունակվող մթերքները՝ նրբերշիկը կամ բեկոնը, պատասխանատու են սրտանոթային ռիսկի բարձրացման համար, քան հենց ձուն: Բացի այդ, պատրաստման եղանակը, հատկապես ձունբուսական յուղի կամ կարագի մեջ տապակելը, ավելի մեծ ազդեցություն ունի արյան մեջ խոլեստերինի բարձրացման և սրտանոթային հիվանդությունների ռիսկի վրա, քան հենց ձուն: Սրտանոթային հիվանդությունների համար հիմնականում պատասխանատու են ոչ թե խոլեստերինը, այլ տրանս ճարպերն ու հագեցած ճարպերը:

«Հագեցած ճարպերը բարձրացնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, և դա ապացուցվել է երկար տարիների հետազոտություններում», - ասում է Կոնեկտիկուտի համալսարանի սնուցման պրոֆեսոր Մարիա ԼուզՖերնանդեսը: Նրա վերջին հետազոտությունը ոչ մի կապ չի հայտնաբերել ձվի սպառման և սրտի հիվանդությունների բարձր ռիսկի միջև:

Իսկ Քրիստոֆեր Բլեսոն՝ նույն համալսարանի սննդի գծով դոցենտ, ասում է, որ խոլեստերինը վնասակար է դառնում, երբ օքսիդանում է մեր զարկերակներում, բայց ձվի խոլեստերինի դեպքում օքսիդացում չի լինում, քանի որ ձուն պարունակում է բոլոր տեսակի հակաօքսիդանտներ, որոնք պաշտպանում են խոլեստերինը օքսիդացումից։