Ի՞նչ է խավարծիլը, ինչո՞վ է այն օգտակար և ինչպես օգտագործել

Ի՞նչ է խավարծիլը, ինչո՞վ է այն օգտակար և ինչպես օգտագործել

Ժամանակն է խավարծիլին՝ գարնան առաջին խոհարարական նշաններից մեկը, որը մեզ կուղեկցի մինչև հունիսի վերջ։

Մեծ մասամբ խավարծիլը կազմված է ջրից։ Խնձորի թթուն այս բույսին տալիս է թթու համ։

Կազմը պարունակում է ռուտին, պեկտին, սննդային մանրաթել, B խմբի վիտամիններ, բետա-կարոտին, մակրո և միկրոտարրեր: Խավարծիլն ունի ցածր շաքարի պարունակություն՝ մոտ 2%:

Խավարծիլը վիտամին K1-ի լավ աղբյուր է, որն ապահովում է օրական արժեքի մինչև 37%-ը 100 գրամի դիմաց: Պարունակում է վիտամին C, կալիում, ֆոլաթթու։ Ինչպես մյուս մրգերն ու բանջարեղենը, այն հարուստ է բջջանյութով։ Թեև խավարծիլը պարունակում է մեծ քանակությամբ կալցիում (օրական արժեքի 15%-ը), այն գերակշռում է հակասնուցիչ կալցիումի օքսալատի տեսքով: Այս ձևով մեր մարմինը չի կարող արդյունավետորեն կլանել այն»,- մեկնաբանում է սննդաբան Ռաիսա Ժմարևա։

Իր օգտակար հատկությունների և հաճելի համի համար խավարծիլը համարվում է ամենաարժեքավոր բանջարեղենը առողջությունը պահպանելու համար։ Այն ունի հակաբորբոքային և հակամանրէային ազդեցություն, օրգանիզմը լցնում է էներգիայով և ամրացնում այն։ Այն հակաօքսիդանտների աղբյուր է (1):

Խավարծիլը կարող է զգալիորեն բարելավել սննդի նկատմամբ հանդուրժողականությունը և թեթևացնել հիվանդների մոտ ստամոքս-աղիքային տրակտի դիսֆունկցիան: Այն նաեւ պատկանում է բնական մթերքների խմբին, որոնց ֆիտոքիմիկատները գրեթե կանխում կամ դանդաղեցնում են Ալցհեյմերի հիվանդության առաջացումը, ասում է Ռաիսա Ժմարեւան։

Հետազոտությունները հաստատում են, որ խավարծիլն օգնում է նվազեցնել արյան մակարդման վտանգը, օգտակար է սրտանոթային համակարգի և ոսկորների համար, ունի հակաբորբոքային հատկություններ և կարող է նվազագույնի հասցնել դաշտանադադարի ախտանիշները:

1. Նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը 

2. Պարունակում է հակաօքսիդանտներ, նրա պոլիֆենոլի պարունակությունը նույնիսկ ավելի բարձր է, քան կաղամբինը