Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Պե՞տք է մաքրել վարունգը. Գիտնականները բացահայտել են, թե ինչ վտանգ է թաքնված դրանց կեղևներում

Blog Image

Շատերը վաղուց մտահոգված են հարցով. արդյո՞ք վարունգի կեղևը վտանգավոր է։ Մենք մաքրում ենք այլ բանջարեղեններ և մրգեր, բայց այստեղ կարծիքները տարբերվում են։

Այս հարցն ավելի շատ անհանգստացրել է խոհարարներին, երբ Անհույի գյուղատնտեսական համալսարանի (Չինաստան) գիտնականները ներկայացրել են իրենց նոր ուսումնասիրության արդյունքները։ Մասնագետները օգտագործել են բարձր զգայունության թաղանթ՝ վարունգի և խնձորի մակերեսին թունաքիմիկատների հետքեր հայտնաբերելու համար։

Պարզվել է, որ նույնիսկ մանրակրկիտ լվանալուց հետո կեղևի վրա մնացել են երկու քիմիական միացությունների հետքեր՝ թիրամ և կարբենդազիմ։ Երկու նյութերն էլ կապված են լյարդի համար պոտենցիալ ռիսկերի հետ, այդ թվում՝ քաղցկեղածին ազդեցությունների։

Ի՞նչ ցույց տվեց փորձը։
Գիտնականները ընդօրինակել են ստանդարտ գյուղատնտեսական մշակումը. նրանք մրգերը ցողել են թունաքիմիկատներով, ապա լվանացել դրանք, ինչպես անում են տանը։ Դրանից հետո նրանք փորձարկել են կեղևը՝ օգտագործելով զգայուն թաղանթ։ Պարզվել է, որ քիմիական նյութերի հետքեր են մնում, թեև չափազանց փոքր չափաբաժիններով։

Հետազոտողները եզրակացրել են, որ թունաքիմիկատների հետ շփումը նվազագույնի հասցնելու ամենահուսալի միջոցը ոչ միայն բանջարեղենը լվանալն է, այլև մաքրելը։

Պե՞տք է անհանգստանալ
Չնայած աղմկոտ վերնագրերին, խուճապի մատնվելու պատճառ չկա, գրում է Daily Mail-ը։ Նույնիսկ Ռուսաստանում այս նյութերի օգտագործումը թույլատրվում է: Վարունգի և խնձորի վրա հայտնաբերված թունաքիմիկատների քանակը չափազանց փոքր է իրական վնաս պատճառելու համար։

Ահա թե ինչու սննդաբաններն ու գաստրոէնտերոլոգները խորհուրդ չեն տալիս ամբողջությամբ հրաժարվել կեղևից: Ի վերջո, այն պարունակում է սննդային մանրաթելերի, վիտամին K-ի և հակաօքսիդանտների առավելագույն քանակը։

Եթե ուզում եք ապահով լինել.

Գնեք սեզոնային վարունգ վստահելի ֆերմերներից կամ «թունաքիմիկատներից զերծ» նշումով։
Լվացեք բանջարեղենը մանրակրկիտ հոսող ջրի տակ, ցանկալի է՝ օգտագործելով փափուկ խոզանակ։
Կարող եք բանջարեղենը թրջել սոդայի կամ քացախի լուծույթի մեջ. դա կօգնի հեռացնել կեղտի մի մասը: Եթե դեռ կասկածում եք, կտրեք կեղևը, հատկապես, եթե սնունդ եք պատրաստում երեխաների կամ քրոնիկ լյարդի հիվանդություն ունեցող կամ թուլացած իմունիտետ ունեցող մարդկանց համար:

Send