Գիտնականներն ու բժիշկները վաղուց են նշել, որ սննդակարգը անմիջականորեն կապված է տարբեր հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի զարգացման ռիսկի հետ։ Որոշ սննդամթերքներ ինքնին անվնաս են, բայց չափից շատ օգտագործելիս դրանք կարող են նպաստավոր պայմաններ ստեղծել հիվանդությունների համար։
Վերամշակված մսամթերք
Երշիկեղենը և այլ վերամշակված մսամթերքներ պարունակում են մեծ քանակությամբ կոնսերվանտներ, աղ և նիտրիտներ։ Դրանք սննդակարգում պարբերաբար ներառելը մեծացնում է ստամոքս-աղիքային խնդիրների և ուռուցքների առաջացման հավանականությունը։
Տապակած սնունդ
Խորը տապակումը կամ բարձր ջերմության վրա եփելը արտադրում է քաղցկեղածին նյութեր։ Հատկապես վտանգավոր են խրթխրթան սնունդը և արագ սնունդը։
Կարմիր միս
Տավարի և խոզի մսի չափից շատ օգտագործումը կարող է բացասաբար ազդել աղիքների աշխատանքի վրա։ Ռիսկը հատկապես բարձր է, եթե միսը հաճախակի է խորովվում կամ տապակվում։
Քաղցրավենիք և գազավորված ըմպելիքներ
Շաքարի բարձր պարունակությունը հանգեցնում է քաշի ավելացման և նյութափոխանակության խանգարումների։ Սա անուղղակիորեն մեծացնում է քաղցկեղի զարգացման ռիսկը։
Ալկոհոլ
Նույնիսկ փոքր չափաբաժինները, եթե օգտագործվում են պարբերաբար, աստիճանաբար վնասում են լյարդը և այլ օրգաններ։ Ալկոհոլի քրոնիկ չարաշահումը զգալիորեն մեծացնում է քաղցկեղի առաջացման ռիսկը։
Այս մթերքները լիովին արգելված չեն, բայց դրանց չափից շատ օգտագործումը կարող է բացասաբար անդրադառնալ ձեր առողջության վրա։ Բանջարեղենով, մրգերով և ամբողջական սննդամթերքներով հարուստ հավասարակշռված սննդակարգը կօգնի նվազեցնել ձեր ռիսկը։
