Ո՞ր ճակնդեղն է ավելի առողջարար՝ հում թե խաշած

Ո՞ր ճակնդեղն է ավելի առողջարար՝ հում թե խաշած

Ճակնդեղը ամենաառողջ բանջարեղեններից մեկն է։ Այն պարունակում է հսկայական քանակությամբ սննդանյութեր և վիտամիններ։ Այն ունի՝ 

1.Հզոր հակաօքսիդանտային ազդեցություն:
2.Ոսկրային հյուսվածքի ամրացում: Այն պարունակում է ոչ միայն կալցիում, այլև կրեմիումի դիօքսիդ:
3.Արյան մաքրում: Արյան միջից այն մաքրում է տոքսինները:
4.Քաղցկեղի դեմ բուժմանն աջակցություն: Ճակնդեղի հյութը կարող է պաշտպանել լյարդը քաղցկեղածին բջիջներից:
5.Քաշի նվազեցում:
6.Ուղեղի գործունեության խթանում:
7.Արյան ճնշման կարգավորում: Այն բարձրացնում է արյան մեջ թթվածնի մակարդակը` ընդլայնելով անոթները և կարգավորելով ճնշումը:
8.Արյան մեջ շաքարի մակարդակի կայունացում:

Այսպիսով, և՛ հում, և՛ խաշած ճակնդեղը շատ առողջարար է։ Պարզապես յուրաքանչյուրն ավելի օգտակար կլինի կոնկրետ դեպքի համար։ Այսպիսով, հում բանջարեղենը ցածր կալորիականության և մանրաթելերի բարձր պարունակության պատճառով ավելի նախընտրելի է նրանց համար, ովքեր տառապում են գիրությամբ, շաքարախտով և հիպերտոնիայով։ Բայց եթե ունեք հիպոթենզիա, ալերգիա, ստամոքսի ու երիկամների հիվանդություններ, ապա ավելի լավ է խուսափել չմշակված արմատային բանջարեղենից: Դրանից նաեւ շատ առողջարար ճակնդեղի հյութ են պատրաստում, որից նույնպես պետք է զգույշ լինել։

Եփած ճակնդեղը մրգային թթուների բացակայության պատճառով չի գրգռում աղիները, ուստի այն ավելի օգտակար կլինի աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց, ինչպես նաև փորկապությամբ տառապողների համար։ Բացի այդ, այն ավելի հաճելի է համտեսում և ավելի հեշտ է կերակրել բանջարեղենից հրաժարվող երեխային։