Վտանգավոր սխալ. ինչո՞ւ չի կարելի չիրը լվանալ տաք ջրով
Շատերը կարծում են, որ եթե չորացրած մրգերը վաճառվում են փակ փաթեթավորմամբ, ապա դրանք պատրաստ են ուտելու և լվանալու կարիք չկա։ Բայց իրականում սա վտանգավոր թյուր կարծիք է։
Խանութում գնված չոր մրգերը պետք է լվացվեն, և սառը ջրով: Բանն այն է, որ արտադրության ընթացքում դրանք մշակվում են ծծմբի երկօքսիդով՝ վնասատուներից պաշտպանելու և իրենց տեսքը պահպանելու համար։ Սառը ջուրը կարող է հեռացնել այս կոնսերվանտը: Խորհուրդ է տրվում չամիչը, սալորաչիրը, չորացրած ծիրանը, արմավը, թուզը կամ ցանկացած այլ չոր միրգ գիշերը թրջել սառը ջրում, իսկ առավոտյան ողողել դրանք:
Շատ դեպքերում արտադրողները փորձում են չդիմել առավելագույն թույլատրելի մակարդակին, և արտադրանքի մեջ կոնցենտրացիան զգալիորեն ցածր է մեկ կիլոգրամի համար 2 գրամից: Այնուամենայնիվ, կան նաև արտադրողներ, որոնք ապավինում են E220 կոնցենտրացիայի վերին թույլատրելի արժեքին:
Տարածված սխալը չորացրած մրգերի վրա եռման ջուր լցնելն է։ Քանի որ տաք ջուրը միայն վատթարանում է պտղի կողմից կոնսերվանտի կլանումը: