6 «վատ» մթերքներ, որոնք զարմանալի ազդեցություն են ունենում աղիքների առողջության վրա

6 «վատ» մթերքներ, որոնք զարմանալի ազդեցություն են ունենում աղիքների առողջության վրա

Սննդաբաններն անվանել են «վատ» մթերքներ, որոնք կարող են օգտակար լինել աղիքների և ընդհանուր առողջության համար, գրել է «eatingwell.com»-ը։

Գաղտնիք չէ, որ սննդակարգը մեծ դեր է խաղում աղիքների առողջության վրա, սակայն աղիքների համար օգտակար լավագույն մթերքներից մի քանիսը կարող են զարմացնել ձեզ։


Թթու կաղամբ - սննդաբան Լիզա Էնդրյուսը թթու կաղամբն անվանել է իր «վատ» մթերքների ցուցակի առաջին տեղում: Ձեզ կարող է անհանգստացնել նատրիումի պարունակությունը, բայց մի թերագնահատեք դրա հնարավոր օգուտները: Սննդաբան Ռակշա Շահը բացատրել է, որ չափավոր սպառման դեպքում թթու կաղամբն օրգանիզմին ապահովում է էական պրոբիոտիկներ, որոնք աջակցում են աղիքների առողջությանը և իմունիտետին:

Լոբի - թեև լոբազգիներից երբեմն խուսափում են փքվելու վախից, ինչպես նշել է Շահը, հատիկաընդեղենն ամենաօգտակար նախաբիոտիկ մթերքներից է, որն աջակցում է աղիքների միկրոբիոմի բազմազանությանը և ճկունությանը: Դրանք նաև մանրաթելի ամենաթերագնահատված աղբյուրներից են:

Կարտոֆիլ - սա հաճախ անվանում են անառողջ՝ իր բարձր գլիկեմիկ ինդեքսով, բայց երբ եփում և սառչում է, այն արտադրում է դիմացկուն օսլա, որը բարելավում է ինսուլինի զգայունությունը, նվազեցնում է բորբոքումն ու նպաստում աղիքների մանրէների բազմազանությանը:

Սպիտակ բրինձ - այն կարող է լինել աղիքների համար առողջ դիմացկուն օսլայի ևս մեկ աղբյուր: Սննդաբան Անա Պրուտեանուն նշել է, որ բրնձի եփելը և այնուհետև հովացնելը մեծացնում է դիմացկուն օսլայի պարունակությունը՝ առավելագույնի հասցնելով մանրաթելերի ընդունումը: Հետազոտությունները հաստատում են դա։

Խաչածաղկավոր բանջարեղեն (բրոկկոլի, բրյուսելյան կաղամբ, կաղամբ, ծաղկակաղամբ, կաղամբ, բողկ և շաղգամ) - սննդաբան Ալիսա Սմոլենը նշել է, որ այս բանջարեղենը նույնպես հաճախ վատ արձագանք է ստանում, բայց դրանք կարող են նաև վայելել իրենց առողջական օգուտների համար: Իրականում, խաչածաղկավոր բանջարեղենը հարուստ է բջջանյութով, ինչը կարևոր է աղիքների առողջության պահպանման և մեր աղիքային բակտերիաների կերակրման համար:

Շոկոլադ - մուգ շոկոլադը պարունակում է պոլիֆենոլներ՝ բուսական միացություններ, որոնք կերակրում են աղիքների օգտակար բակտերիաներին և օգնում նվազեցնել աղիքների բորբոքումը: