Այս հատապտուղը սարսափելի վնասակար է, բայց մենք ուտում ենք այն և գնում այն որպես դելիկատես

Առողջ և ճիշտ սնվելու աշխարհում միշտ տեղ կա անակնկալների, հակասությունների և պարադոքսների համար։ Այս անակնկալներից մեկը գաստրոէնտերոլոգ Դարիա Ուտյումովայի վերջին հայտարարությունն էր, ով կասկածի տակ էր դնում խաղողի օգուտների մասին սովորական գաղափարը:
Այս հայտնի միրգը, որը շատերը համարում էին անվտանգ և նույնիսկ առողջարար, կարող է լուրջ վտանգ ներկայացնել մարդկանց որոշ խմբերի համար՝ ստիպելով վերանայել սննդակարգում իր սովորական տեղը: Մասնագետի խոսքով՝ խաղողի հիմնական խնդիրը շաքարի բարձր պարունակությունն է՝ 100 գրամ մթերքը կարող է պարունակել մինչև 16 գրամ։
Առողջ մարդու համար դա կարող է խնդիր չառաջացնել, սակայն շաքարային դիաբետով կամ այս հիվանդության հանդեպ հակվածություն ունեցող մարդկանց համար խաղող ուտելը կարող է իրական սպառնալիք լինել։ Խաղողի շաքարը արագ ներծծվում է արյան մեջ, ինչը կարող է հանգեցնել գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացման և վիճակը վատթարացնելուն: Լյարդի հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար. ինչպիսին է ցիռոզը, խաղողը նույնպես վտանգ է ներկայացնում: