Հայտնի է դարձել, թե կարտոֆիլի որ տեսակն է ամենաօգտակարը

Հայտնի է դարձել, թե կարտոֆիլի որ տեսակն է ամենաօգտակարը

Կարտոֆիլի օգտակարությունը մեծանում կամ նվազում է՝ կախված սորտից։ Սպիտակ կարտոֆիլը համարվում է չափազանց բարձր կալորիականություն և օսլա պարունակող: Իսկ ի՞նչ կասեք դրա «գունավոր» տարբերակների մասին։ Health հրատարակությունը փորձել է պարզել, թե ինչ առանձնահատկություններ ունեն կարտոֆիլի տարբեր սորտերը։

Այսպիսով, մանուշակագույն սորտերը (Vitalot, Negress, Chinese Truffle) հարուստ են օգտակար բուսական միացություններով, որոնք կոչվում են անտոցիաններ: Դրանք միջուկին և մաշկին կապտավուն երանգ են հաղորդում, ինչպես նաև պաշտպանում են մարդու բջիջները վնասից, ճնշում են բորբոքումները և նվազեցնում քրոնիկական հիվանդությունների զարգացման ռիսկը:

Մանուշակագույն կարտոֆիլի մեկ այլ առավելություն արյան շաքարի մակարդակի վրա նվազագույն ազդեցություն ունենալու նրա կարողությունն է:

Կարմիր կարտոֆիլն իր հերթին մարդուն ապահովում է այլ կարգի հակաօքսիդանտներով՝ ֆլավոնոիդներով։ Դրանք ներառում են կվերցետին, կատեխին և ռուտին: Այն նաև պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C և կալիում, ինչը նշանակում է, որ կարմիր կարտոֆիլով կերակրատեսակները հարմար են սրտի և արյան անոթների առողջությունն ամրապնդելու համար։

Սննդաբանները հաճախ նշում են քաղցր կարտոֆիլը և ըմպելը որպես կարտոֆիլի այլընտրանք, բայց դրանք տարբեր բույսեր են: Այնուամենայնիվ, նրանք հեշտությամբ կարող են փոխարինել սննդակարգում հայտնի արմատային բանջարեղենը:

Մասնագետների կարծիքով՝ ընդունելի է ցանկացած կարտոֆիլ ուտել, այդ թվում՝ սպիտակ։ Կարևոր է չափավորությունը և դրանից ուտեստներ պատրաստելու ձևը։ Այսպիսով, եփելն ու շոգեխաշելը համարվում են բանջարեղենի մշակման ավելի առողջ միջոցներ, քան յուղով տապակելը։