Սննդաբանն անվանել է միակ ջեմը, որը չի վնասի ձեր առողջությանը

Կարո՞ղ է ջեմը օգտակար լինել: Այո՛, վստահ է սննդաբան Միխայիլ Գինցբուրգը։ Միայն այն պետք է համապատասխանի մի շարք կանոնների.
Մասնագետը նշել է, որ եթե ջեմը քիչ քանակությամբ շաքար է պարունակում, ապա այն կարելի է առողջարար համարել։ Տնային տնտեսուհիները սովորաբար ավելի շատ հատիկավոր շաքար են ավելացնում պատրաստուկին՝ համը բարձրացնելու համար: Սակայն քաղցր մթերքների չափից ավելի օգտագործումը, ինչպես հայտնի է, հանգեցնում է շաքարախտի, հիպերտոնիայի, աթերոսկլերոզի և այլ հիվանդությունների ռիսկի:
Որպեսզի համը չտուժի, իսկ օգուտները չգոլորշիանան, սննդաբանն առաջարկել է տնական մուրաբայի մեջ ավելացնել պեկտինի քանակը։ Մի քիչ պեկտին, մի քիչ շաքար, մի քիչ անուշաբույր համեմունքներ, ինչպիսիք են դարչինը կամ մեխակը, և դուք առողջ ջեմ կստանաք: Մեկ այլ լայֆ հաքեր է շաքարավազի և հատապտուղների հարաբերակցությունը 1:1-ից 1:10 փոխելը:
Բայց շաքարավազը ոչ միայն ծառայում է որպես համի ուժեղացուցիչ, այն նաև գործում է որպես կոնսերվանտ՝ թույլ չտալով, որ ջեմը չփչանա: Հետևաբար, ավելի լավ է չեփել շատ ոչ քաղցր ուտեստ և այն փոքր չափաբաժիններով պահել սառնարանում։
«Կարծում եմ՝ սառնարանում այն կարող է մնալ մինչև մեկ ամիս։ Սա հեշտ է որոշել փորձնականորեն: Այսինքն՝ եփել մոտավորապես այնքան, որ տեւի երեք շաբաթ, հետո ավելացնել ու նորից եփել»,- «Մոսկվա 24»-ի հետ զրույցում նշել է սննդաբանը։