Մասնագետը խորհուրդ է տվել չճաշել աշխատավայրում և «ոտքի վրա»

Մասնագետը խորհուրդ է տվել չճաշել աշխատավայրում և «ոտքի վրա»

Աշխատավայրում խորտիկ կամ ճաշ ուտելու սովորությունը հղի է չափից շատ ուտելով և այլ բացասական հետևանքներով: Lenta.ru-ին տված հարցազրույցում զգուշացրել է դիետոլոգ Եկատերինա Վեսելովան։

Վեսելովան խորհուրդ է տվել հրաժարվել համակարգչի մոտ նստած ուտելուց, քանի որ դա ստիպում է մարդուն չկենտրոնանալ ուտելու վրա, և արդյունքում վատ է մարսվում սնունդը։ Նրա խոսքով՝ այս դեպքում նույնիսկ առողջ ճաշը կամ խորտիկը վատ են ծամվում, ինչը կարող է առաջացնել այրոց, փորկապություն, փքվածություն և այլ տհաճ հետևանքներ աղեստամոքսային տրակտից։

Սննդաբանն աշխատավայրում սնվելու մեկ այլ կողմնակի էֆեկտ է նշել մարսողական ֆերմենտների արտադրության խանգարումը: Սա հանգեցնում է սննդանյութերի կլանման և անբավարարության, ինչը, իր հերթին, խթան է մարսողական համակարգի հիվանդությունների զարգացման և իմունիտետի նվազման համար:

«Ոտքի վրա սնունդ օգտագործելով՝ մենք չենք կարող ճիշտ գնահատել հագեցվածության ու սովի զգացումը, քանի որ շեղված ենք արտաքին գործոնների վրա և մեր ուշադրությունը ցրված է։ Սա հանգեցնում է շատ ուտելու: Ավելորդ քաշը համակարգչի մոտ ծամող մարդկանց ուղեկիցն է»,- ընդգծել է Եկատերինա Վեսելովան։

Խնդրի լուծումը, ըստ Վեսելովայի, գիտակցված սնունդն է։ Նա առաջարկել է կերակուրը ժամանակավորել: «Օրվա ընթացքում քանի՞ անգամ եք ուտում ձեր աշխատասեղանի մոտ: Ճաշի նորմալ տեւողությունը 20 րոպե է, խորտիկինը՝ 10 րոպե։ Հանգիստ միջավայրում մանրակրկիտ ծամելը նվազեցնում է ստամոքսի և աղիների սթրեսն ու բարելավում սննդի քայքայումը: Դանդաղ ու բավականաչափ ծամեք, մինչև ուտելիքը համ ունի»,- խորհուրդ է տվել Lenta.ru-ի զրուցակիցը։

Սննդաբանը նաև խորհուրդ է տվել անպայման համակերպվել սննդի հետ ու վայելել այն: Դրա շնորհիվ կմեծանա թուքի արտազատումը, և օրգանիզմը կսկսի մարսողական ֆերմենտներ արտադրել սննդի ավելի լավ կլանման համար։ Բացի այդ, մասնագետը մատնանշել է, որ պետք է սովորել տարբերել զգացմունքային սովը ֆիզիկականից։

«Հոգեբանական քաղցը կարող է ներառել ճանապարհին կամ աշխատավայրում ուտելու սովորությունը: Օգտագործեք պրակտիկաներ՝ ձեր կյանքում սթրեսը նվազեցնելու համար. օրագիր պահել, մկանների թուլացում, խորը հավասարաչափ շնչառություն, մերսման գորգ ասեղներով, ջրային բուժում, յոգա»,- հավելել է նա։