Կակաոյի օգուտներն ու վնասները․ ու՞մ է հակացուցված

Կակաոյի օգուտներն ու վնասները․ ու՞մ է հակացուցված

Կակաոը, որպես սննդային արտադրանք, ունի մի շարք օգտակար հատկություններ, սակայն այն նաև կարող է որոշակի դեպքերում վնասակար լինել։ 

Կակաոյի օգուտները

 Կակաոն պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ (օրինակ՝ B խմբի վիտամիններ, վիտամին E) և միկրոէլեմենտներ (կալիում, մագնեզիում, երկաթ, ցինկ), որոնք անհրաժեշտ են առողջության համար:

 Կակաոն հարուստ է ֆլավոնոիդներով, որոնք կարող են պայքարել ազատ ռադիկալների դեմ ու նվազեցնել բորբոքային պրոցեսները, ուստի որոշակի դեգեներատիվ հիվանդությունների, այդ թվում՝ սիրտ-անոթային խնդիրների, զարգացման ռիսկը կարող է կրճատվել:

 Կակաոն կարող է բարելավել արյան շրջանառությունը և նվազեցնել արյան ճնշումը՝ հատկապես եթե այն չբաղկացվի ավելորդ շաքարով կամ ճարպերով:

Այն պարունակում է թիրոմին և ֆենիլեթիլամին՝ նյութեր, որոնք կարող են բարձրացնել տրամադրությունը և հոգեկան առողջությունը: Այն նաև կարող է բարելավել ուղեղի գործունեությունը՝ նիհարելով զգացմունքային լարվածությունը:

Կակաոն կարող է բարելավել օրգանիզմի հորմոնալ վիճակը՝ հատկապես կանանց մոտ՝ PMS-ի կամ հորմոնային դիսբալանսների ժամանակ:

 Կակաոն կարող է բարձրացնել նյութափոխանակությունը և օգնել յուղերի այրման գործընթացում:

Կակաոյի վնասները

Կոֆեինի պարունակություն: Կակաոն պարունակում է փոքր քանակությամբ կոֆեին, որը կարող է ազդել քնի որակի վրա, հատկապես, եթե այն սպառվում է ուշ երեկոյան։ Շատ մեծ չափաբաժիններն անքնություն և սրտխառնոց կարող են առաջացնել։

 Կակաոի սպառումը կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել որոշ մարդկանց մոտ (օրինակ՝ մաշկի բորբոքում կամ խանգարված շնչառություն):

Եթե կակաոն սպառվում է շաքարավազով և կաթով, ապա այն կարող է բարձրացնել ճարպերի մակարդակը և նպաստել քաշի ավելացմանը:

Կակաոն ունի խթանող ազդեցություն ստամոքսի վրա, և այն կարող է բարձրացնել գազերի արտադրությունը, այրոցի առաջացումը կամ այլ ստամոքսային խանգարումներ՝ հատկապես եթե ավելորդ չափաբաժիններով սպառվի:

Ում է հակացուցված կակաոն

Հոգեկան և սրտային խնդիրներ ունեցող մարդիկ: Կակաոի մեջ առկա կոֆեինը և այլ ակտիվ բաղադրիչները կարող են բացասական ազդեցություն ունենալ որոշ մարդկանց՝ բարձրացնելով անհանգստության, նյարդայնության կամ սրտխառնոցը:

Կակաոն կարող է ալերգիկ ռեակցիաներ առաջացնել, եթե դուք առկա եք կակաոյի բաղադրիչներին, մասնավորապես՝ կակաոյի փոշու կամ մածուկի նկատմամբ:

Որոշ ստամոքս-աղիքային խնդիրներ: Այնպիսի մարդիկ, ովքեր ունեն գաստրիտ կամ ստամոքսի այրոցներ, պետք է զգուշությամբ օգտագործեն կակաո՝ քանի որ այն կարող է ազդել ստամոքսի մուկոզային շերտի վրա:

Երեխաների համար հատկապես բարձր շաքարով կամ կաթով պատրաստված կակաոն կարող է հակացուցվել, քանի որ նրանք զգայուն են սննդային հավելումներին: