Որո՞նք են հիպերտոնիայի համար վտանգավոր սննդային սովորությունները

Որո՞նք են հիպերտոնիայի համար վտանգավոր սննդային սովորությունները

Աղի և քաղցր մթերքների չափից ավելի օգտագործումը հանգեցնում է արյան ճնշման բարձրացման: Այս մասին «Известия»-ի հետ զրույցում զգուշացրել է Կրթության պետական ​​համալսարանի բժշկության ֆակուլտետի թերապիայի ամբիոնի պրոֆեսոր Ստանիսլավ Իոնովը։

Ըստ Իոնովի` հիպերտոնիան ախտորոշվում է, եթե բժիշկը երկու անգամ անընդմեջ արձանագրում է հիվանդի արյան ճնշումը սննդիկի աստիճանից 140 միլիմետրից բարձր: Այս դեպքում խորհուրդ է տրվում առաջին հերթին սահմանափակել աղի ընդունումը, ուտել օրական ոչ ավելի, քան մեկ գրամ։

Նա բացատրել է, որ աղը պահպանում է ջուրը, առաջացնում է այտուցներ ու բարձրացնում արյան ճնշումը։

Ստանիսլավ Իոնովը նաև հիպերտոնիայի համար վտանգավոր սովորություն է որակել շատ շաքարավազ օգտագործելը։ Նրա խոսքով՝ ածխաջրերով ու շաքարներով հարուստ սննդակարգը հրահրում է ավելորդ քաշի ի հայտ գալը, մեծացնում է 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը և անոթային տոնուսի փոփոխությունը։ «Ավելորդ քաշ ունեցող մարդիկ ամենից հաճախ հիպերտոնիկ են»,- նկատել է պրոֆեսորը:

Բացի այդ, հիպերտոնիայի դեպքում Իոնովը խորհուրդ է տվել սահմանափակել կոֆեինի, նաև յուղոտ, տապակած ու կծու մթերքների օգտագործումը։ «Այս ամենը նպաստում է նաև անոթների տոնուսի բարձրացմանն ու հանգեցնում զարկերակային հիպերտոնիայի»,- պարզբանել է մասնագետը։