Ինչպե՞ս ճիշտ նախաճաշել․ մասնագետները խորհուրդ են տվել

Ինչպե՞ս ճիշտ նախաճաշել․ մասնագետները խորհուրդ են տվել

Քաղցր յոգուրտները, կաթնաշոռը, ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերքն ու լուծվող հացահատիկները նախաճաշի լավագույն տարբերակները չեն: Այս մասին խոսել են Ռոսպոտրեբնադզորի «Առողջ սնուցում.rf» նախագծի մասնագետները:

Մասնագետները պարզաբանել են, որ ֆերմենտացված կաթնամթերքն ինքնին օգտակար է օրգանիզմի համար և հարմար է ինչպես նախաճաշի, այնպես էլ խորտիկների համար։

«Այնուամենայնիվ, շաքարավազի ավելացված յոգուրտներն ու կաթնաշոռը կարող են չափազանց քաղցր լինել»,- զգուշացրել են մասնագետները:

Ցածր յուղայնությամբ կաթնամթերքը նույնպես լավագույն տարբերակը չէ առողջ սննդակարգի համար։ «Եթե խոսենք կոնկրետ կաթնամթերքի մասին, ապա դրանք ճարպից զրկելը, տարօրինակ կերպով, ոչ թե մեծացնում է դրանց օգուտը, այլ նվազեցնում է դրանք: Մասնավորապես, նման կաթից կամ կաթնաշոռից ստացված կալցիումն ավելի քիչ է ներծծվում օրգանիզմի կողմից»,- ընդգծել են մասնագետները։

Մեկ այլ անառողջ նախաճաշի տարբերակ մյուզլին է: Հրատարակության համաձայն՝ խանութից գնված խառնուրդները հաճախ պարունակում են չափազանց մեծ քանակությամբ շաքար ու ճարպ։ Ակնթարթային շիլաները խորհուրդ չեն տրվում, քանի որ դրանց պատրաստման համար հացահատիկները խիստ մանրացված են և դրանով իսկ զրկում են օգտակար նյութերի մեծ մասից:

Եզրափակելով՝ մասնագետները խորհուրդ են տվել չտարվել գերժամանակակից առանց սնձան արտադրանքներով։ Նրանք բացատրել են, որ սնձան վնասակար չէ մարդու առողջության համար, բացառությամբ գլյուտենի անհանդուրժողականության հազվադեպ դեպքերի։ Այնուամենայնիվ, նրանք զգուշացրել են, որ արտադրողները սովորաբար սնձան փոխարինում են օսլայով, որը հարստացնում է սնունդն արագ ածխաջրերով։