Թաքնված սպառնալիք. անվանվել են այն մթերքները, որոնցում ամենից հաճախ հայտնաբերվում են վտանգավոր բակտերիաներ

Թաքնված սպառնալիք. անվանվել են  այն մթերքները, որոնցում ամենից հաճախ հայտնաբերվում են վտանգավոր բակտերիաներ

 

Որոշ մթերքներ կրում են թաքնված վտանգ. դրանք ավելի ենթակա են վնասակար բակտերիաներով վարակվելու, քան մյուսները: Ինչպե՞ս պաշտպանել ձեզ և ձեր սիրելիներին հնարավոր հետևանքներից: Համաձայն ԱՄՆ-ի Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման կենտրոնի (CDC), որը վկայակոչում է Ferra.ru-ն, ամենավտանգավոր մթերքները միսն ու ձկնամթերքն են:

Գիտնականների կարծիքով, E. coli-ն և salmonella-ն դիմացկուն են հակաբիոտիկների մեծ մասի նկատմամբ, որոնք կարելի է գտնել մսի և թռչնամսի մեջ: Թունան և այլ խոշոր ձուկն իրենց հերթին պարունակում են բնական թույն՝ սկոմբրոտոքսին. եթե մթերքը պահվի ոչ պիտանի պայմաններում, ապա նյութը կկուտակվի մարմնում և կմտնի մարդու օրգանիզմ։

Մասնագետները նաև կոչ են արել զգույշ լինել ծովամթերք, մասնավորապես՝ ոստրե օգտագործելիս։ Դրանք սովորաբար ուտում են հում վիճակում, իսկ վերամշակման բացակայությունը մեծացնում է խոլերայի և նորովիրուսի զարգացման ռիսկը։ Նույնը վերաբերում է ձվերին. ոչ պատշաճ պահպանումն ու պատրաստումը կբարձրացնեն սալմոնելոզի վտանգը: Մեկ այլ «կասկածելի» մթերք է փափուկ պանիրները։ Զարմանալի չէ, որ երեխաներին և հղիներին խորհուրդ է տրվում խուսափել ֆետայից, կամեմբերից և բրիից: Դրանք հաճախ պատրաստվում են չպաստերիզացված կաթից։ Թուլացած մարմինը կարող է հայտնվել լիստերիայի վտանգի տակ: