Բժիշկը բացատրել է, թե ինչու է վտանգավոր գիշերն ուտելը

Քնելուց առաջ ուտելը կարող է հանգեցնել կերակրափողի վնասման և առողջական այլ խնդիրների: Այս մասին զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ, լյարդաբան Լյուդմիլա Սոսնինան «Газета.Ru»-ի հետ զրույցում։
Սոսնինայի խոսքով՝ սնունդը ստամոքսում մնում է երկու-երեք ժամ։ Այնուհետև սնունդը հեղուկ ձևով անցնում է բարակ աղիքներ, որտեղ ներծծվում են սննդանյութերը: Մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ և ճարպեր պարունակող մթերքներն են ամենաշատը մարսվում:
Եթե քնելուց առաջ մեծ քանակությամբ կերակուր եք ուտում, մարսողությունը կխանգարի քնի ժամանակ տեղի ունեցող կարևոր գործընթացներին: Դրա պատճառով ուղեղի աշխատանքը և իմունիտետը կարող են վատանալ, իսկ հորմոնալ հավասարակշռությունը կարող է խախտվել:
Օրգանիզմն էներգիա կծախսի սնունդը մարսելու վրա՝ այն օգտագործելու ուղեղում օրվա ընթացքում ստացված տեղեկատվությունը մշակելու համար՝ ամրապնդելով նյարդային կապերն ու նվազեցնելով սթրեսի մակարդակը։
Բացի այդ, գիշերը նվազում է թքի ֆերմենտների եւ ստամոքսահյութի ակտիվությունը։ Սա խանգարում է նորմալ մարսողությանը և սննդանյութերի պատշաճ կլանմանը: Այս առումով կարող են զարգանալ շաքարային դիաբետ, սրտանոթային հիվանդություններ, սնվելու խանգարումներ, աղեստամոքսային տրակտի քրոնիկ հիվանդությունների սրացում։ «Նաև հորիզոնական դիրքով քնելուց առաջ առատ կերակուրից հետո կարող է առաջանալ ստամոքսի պարունակության հետադարձ հոսք դեպի կերակրափող՝ այսպես կոչված ռեֆլյուքս, ինչը հանգեցնում է կերակրափողի վնասմանը»,- ընդգծել է Սոսնինան:
Առողջությունը պահպանելու համար խորհուրդ է տրվում ուտել քնելուց ոչ ուշ, քան երկու-երեք ժամ առաջ։ Եթե սովի զգացումը շատ ուժեղ է, ապա պետք է ուտել թեթև սպիտակուցային մթերքներ, որոնք արագ մարսվում են: Հարմար է սպիտակուցային ձվածեղ, առանց շաքարի կաթնաշոռ, բնական մածուն կամ խաշած ձուկ։ Բժիշկը խորհուրդ է տալիս նաև գիշերը խմել հանգստացնող բուսական թեյ։