Մանդարինի չարաշահումը մարդկանց համար վտանգավnր է․ գիտեի՞ք

Մանդարինի չարաշահումը մարդկանց համար վտանգավnր է․ գիտեի՞ք

Բժշկական գիտությունների դոկտոր Ալեքսեյ Բերեզնիկովը հիշել է, որ շատ մարդիկ ալերգիկ են մանդարինից։

Ցանկացած ամանորյա սեղանի զարդարանքը՝ մանդարինները, կարող են դրսևորել ինչպես օգտակար, այնպես էլ վնասակար հատկություններ, ասել է բժիշկ Բերեզնիկովը։ Նա ընդգծել է, որ այս մրգերը չպետք է չարաշահվեն բոլորի կողմից, սակայն հատկապես կարեւոր է վերահսկել մանդարինի օգտագործումը ալերգիա ունեցողների համար։

Բերեզնիկովն ասել է, որ մեծահասակների համար օրական մանդարինների առավելագույն թույլատրելի քանակը 4-5 հատ է։ Եթե ​​դուք ալերգիա ունեք ցիտրուսային մրգերի նկատմամբ, ստամոքս-աղիքային համակարգի հետ կապված խնդիրներ, գաստրիտ կամ պանկրեատիտ, ապա դրանց քանակությունն էլ ավելի է նվազում կամ մրգերը լիովին դուրս են մնում սննդակարգից։

Բժիշկ Բերեզնիկովը նշել է, որ մանդարինի չարաշահումից առաջանում է մարդու օրգանիզմի համար վտանգավոր ֆրուկտոզայի ավելցուկ։ Մանդարինները հարուստ են այս տեսակի շաքարով, որն օրգանիզմում վերածվում է գլյուկոզայի։ Բարձր ֆրուկտոզայի պարունակության պատճառով մանդարինները վնասակար են մեծ չափաբաժիններով ուտելը, քանի որ դա հանգեցնում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ բարձրացման և նախադրյալներ ստեղծում լյարդի ճարպային զարգացման համար։

Բացի այդ, մանդարինի չափից շատ ուտելու հետևանքները կարող են լինել ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռումը, փքվածությունը, փորլուծությունը։

Որքա՞ն ֆրուկտոզա է պարունակում մանդարինները: 7-ական գրամ կլեմենտինի համար և մոտ 6 գրամ մանդարինի համար։ Մարդու օրական օգտագործած շաքարի ընդհանուր քանակը չպետք է գերազանցի 50 գրամը։
Միաժամանակ Բերեզնիկովը նշել է այս մրգերի օգտակար հատկությունները։

«Մանդարիններում հայտնաբերված հակաօքսիդանտներն օգնում են պաշտպանել բջիջները վնասից և դանդաղեցնել ծերացումը: Բացի այդ, մանդարինները պարունակում են բջջանյութ, կալիում և մագնեզիում, ինչը լավ է դարձնում մարսողության և սրտի համար»: