Բժշկական գիտությունների դոկտոր Ալեքսեյ Բերեզնիկովը հիշել է, որ շատ մարդիկ ալերգիկ են մանդարինից։
Ցանկացած ամանորյա սեղանի զարդարանքը՝ մանդարինները, կարող են դրսևորել ինչպես օգտակար, այնպես էլ վնասակար հատկություններ, ասել է բժիշկ Բերեզնիկովը։ Նա ընդգծել է, որ այս մրգերը չպետք է չարաշահվեն բոլորի կողմից, սակայն հատկապես կարեւոր է վերահսկել մանդարինի օգտագործումը ալերգիա ունեցողների համար։
Բերեզնիկովն ասել է, որ մեծահասակների համար օրական մանդարինների առավելագույն թույլատրելի քանակը 4-5 հատ է։ Եթե դուք ալերգիա ունեք ցիտրուսային մրգերի նկատմամբ, ստամոքս-աղիքային համակարգի հետ կապված խնդիրներ, գաստրիտ կամ պանկրեատիտ, ապա դրանց քանակությունն էլ ավելի է նվազում կամ մրգերը լիովին դուրս են մնում սննդակարգից։
Բժիշկ Բերեզնիկովը նշել է, որ մանդարինի չարաշահումից առաջանում է մարդու օրգանիզմի համար վտանգավոր ֆրուկտոզայի ավելցուկ։ Մանդարինները հարուստ են այս տեսակի շաքարով, որն օրգանիզմում վերածվում է գլյուկոզայի։ Բարձր ֆրուկտոզայի պարունակության պատճառով մանդարինները վնասակար են մեծ չափաբաժիններով ուտելը, քանի որ դա հանգեցնում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակի կտրուկ բարձրացման և նախադրյալներ ստեղծում լյարդի ճարպային զարգացման համար։
Բացի այդ, մանդարինի չափից շատ ուտելու հետևանքները կարող են լինել ստամոքսի լորձաթաղանթի գրգռումը, փքվածությունը, փորլուծությունը։
Որքա՞ն ֆրուկտոզա է պարունակում մանդարինները: 7-ական գրամ կլեմենտինի համար և մոտ 6 գրամ մանդարինի համար։ Մարդու օրական օգտագործած շաքարի ընդհանուր քանակը չպետք է գերազանցի 50 գրամը։
Միաժամանակ Բերեզնիկովը նշել է այս մրգերի օգտակար հատկությունները։
«Մանդարիններում հայտնաբերված հակաօքսիդանտներն օգնում են պաշտպանել բջիջները վնասից և դանդաղեցնել ծերացումը: Բացի այդ, մանդարինները պարունակում են բջջանյութ, կալիում և մագնեզիում, ինչը լավ է դարձնում մարսողության և սրտի համար»: