Կարմիրը վտանգավոր է. առողջական ի՞նչ խնդիրներ են սպառնում ելակի սիրահարներին

Կարմիրը վտանգավոր է. առողջական ի՞նչ խնդիրներ են սպառնում ելակի սիրահարներին

Հասած ելակները ամռանը կեռասի միակ հիմնական մրցակիցն են հատապտուղների ողջ բազմազանության մեջ: Այն առողջարար է, հյութալի և, ինչպես պարզվում է, պոտենցիալ վտանգավոր։ Ի՞նչ սարսափելի խնդիրներով են ելակի սիրահարները դիմում բժիշկների։

Ջերմոցային աշխատողների խոսքով, օգտագործվում են միայն հանքային պարարտանյութեր, ելակ աճեցնելիս։ «Պեռլիտն ու տորֆը, հիմնականում մաքուր են, գալիս են մեր ձեռնարկություն և ոչ մի բծախնդիր խնամք չեն պահանջում։ Եթե ​​խոսենք այս պարարտանյութերի առավելությունների մասին, ապա դրանք անվնաս են ինչպես բույսի, հատապտուղների, այնպես էլ մարդկանց համար»,- մեկնաբանել է ջերմոցային տնտեսության տնօրեն Նիկիտա Ռիբկան։ Սակայն գեղեցիկ քաղցր հատապտուղներ աճեցնելու և վնասատուներից պաշտպանելու համար որոշ գյուղատնտեսներ հաճախ օգտագործում են բավականին վտանգավոր նյութեր։

«Դրանք կարող են լինել հակաբիոտիկներ, տարբեր քիմիական նյութեր, որոնք կանխում են մոլախոտերի զարգացումը ելակի տնկարկներում և թունաքիմիկատներ: Դրանք, իհարկե, նիտրատներ են՝ պարարտանյութեր, որոնք որոշակի պայմաններում վերածվում են նիտրիտների և վտանգ են ներկայացնում մարդու կյանքի և առողջության համար»,- պարզաբանել է թունաբան Սերգեյ Վոստրոխովը։

Ելակի անբնական կարմիր գույնը կարող է վկայել քիմիական նյութերի մեծ քանակի մասին։ Եթե ​​դուք այս հատապտուղներից շատ եք ուտում, կարող եք ոչ միայն թունավորումներ ստանալ տոքսիններով, այլ նաև ալերգիա:

«Ելակի նկատմամբ ալերգիայի ամենատարածված նշանները բերանի խոռոչում տհաճ զգացումներն  են՝ քորի, քորոցի, այրման տեսքով»,- թվարկել է  ալերգոլոգ-իմունոլոգ Աննա Մաքսիմովան։ Ելակը քաղցր է, թե թթու, ավելի շուտ, կախված է ոչ թե գույնից, այլ այն պայմաններից, որոնցում այն ​​աճել է: Օրինակ, որքան շատ է արևի լույսը, այնքան ավելի համեղ է հատապտուղը: