Գիտնականները նշել են վաղաժամ մաhվան ռիսկի առանցքային գործոն

Գիտնականները նշել են վաղաժամ մաhվան ռիսկի առանցքային գործոն

Ուլտրա-մշակված սննդամթերքի օգտագործումը կապված է ամբողջ աշխարհում կանխարգելելի վաղաժամ մահերի աճի հետ։ Գիտնականները այս եզրակացությանն են հանգել ութ երկրներում ազգային սննդային հարցումների և վիճակագրության տվյալները վերլուծելուց հետո։

Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Ամերիկյան կանխարգելիչ բժշկության հանդեսում (AJPM):

Ուլտրա-մշակված սննդամթերքները (ՈՒՄՍ) պատրաստի ուտելիքի կամ տաքացնելու համար պատրաստ սննդամթերքներ են, որոնք պարունակում են նվազագույն ամբողջական բաղադրիչներ։ Դրանց թվում են շաքարային գազավորված ըմպելիքները, խանութից գնված թխվածքաբլիթները և աղանդերը, երշիկեղենը, փաթեթավորված խորտիկները, արագ պատրաստման լապշան և արագ սնունդը։

Աշխատանքի հեղինակները նշել են, նման մթերքների վնասը կապված է ոչ միայն աղի, շաքարի և տրանս ճարպերի բարձր պարունակության հետ, այլև արհեստական ​​բաղադրիչների ավելացմամբ արդյունաբերական վերամշակման գործընթացի հետ։

Հետազոտությունը պարզել է, որ ՈՒՄՍ-ի ընդունման յուրաքանչյուր 10 տոկոս աճի դեպքում բոլոր պատճառներից մահվան ռիսկը մեծանում է 3 տոկոսով: Նման ապրանքների սպառման մակարդակը մեծապես տատանվում է. եթե Կոլումբիայում դրանք կազմում են կալորիաների մոտ 15 տոկոսը, ապա ԱՄՆ-ում այն ​​կազմում է ավելի քան 50 տոկոս։

Գիտնականները գնահատում են, որ CO2-ի սպառման ամենաբարձր մակարդակ ունեցող երկրներում կարելի է կանխել բոլոր վաղաժամ մահերի մինչև 14 տոկոսը։ Օրինակ՝ Միացյալ Նահանգներում 2018 թվականին մոտ 124,000 դեպք կապված է եղել Ուլտրա-մշակված սննդի օգտագործման հետ։

Մասնագետներն ընդգծել են, որ այս միտումը հատկապես մտահոգիչ է ցածր և միջին եկամուտ ունեցող երկրների համար, որտեղ ՈՒՄՍ սպառումը շարունակում է արագ աճել։