Ոչ բոլորի համար. առանց գլյուտեն սննդակարգը կարող է վնասակար լինել

Ոչ բոլորի համար. առանց գլյուտեն սննդակարգը կարող է վնասակար լինել

Ճիշտ սնվելու կողմնակիցների շարքում այժմ մոդայիկ թրենդ է համարվում առանց գլյուտենի դիետան։ Սակայն այն ոչ միայն անօգուտ է բնակչության ճնշող մեծամասնության համար, այլև կարող է վնասել օրգանիզմին, զգուշացրել է սննդաբան Նատալյա Բարանովան։

Նրա խոսքով՝ գլյուտենը բուսական սպիտակուց է, որը պարունակվում է ցորենի, գարու և տարեկանի մեջ։ Այն լիովին անվտանգ է մարդկանց մեծամասնության համար: Այնուամենայնիվ, ցելյակի հիվանդությունը, որը ախտորոշվում է բնակչության մոտ մեկ տոկոսի մոտ, վնասում է բարակ աղիքին:

«Որոշ մարդիկ կարող են ունենալ գլյուտենի զգայունություն՝ առանց ցելյակի հիվանդության կամ պարզ ցորենի ալերգիայի, ինչը նույնպես կպահանջի առանց սնձան սննդակարգ»,- ընդգծել է փորձագետը։

Այլ դեպքերում, մասնագետի խոսքով, կարիք չկա հրաժարվել սնձան ուտելուց: Այս դիետան շատ դեպքերում կարող է հանգեցնել բջջանյութի և այլ էական սննդանյութերի պակասի, նշել է «RIA FederalPress»-ի զրուցակիցը։

Նա խորհուրդ է տվել կարգավորել սննդակարգը միայն բժշկի հետ խորհրդակցելուց հետո: