Սննդային հավելումների ընդունումը կարող է բացասաբար ազդել օրգանիզմի քաղցկեղի նկատմամբ զգայունության վրա, ըստ ուռուցքաբան Անդրեյ Կապրինի։
Վիտամիններ, հանքանյութեր կամ հակաօքսիդանտներ պարունակող տարբեր հավելումներ կամ սննդային հավելումներ մեծ պահանջարկ ունեն ամբողջ աշխարհում. միլիոնավոր մարդիկ դրանք ընդունում են իրենց առողջությունը բարելավելու կամ կյանքը երկարացնելու հույսով։ Այնուամենայնիվ, բժիշկը «Արգումենտի ի փաստի»-ին ասել է, որ նման հավելումների ընդունման օգտակար ազդեցությունը խիստ վիճելի է։ Կապրինը նշել է, որ առնվազն այս հավելումները չեն պաշտպանում քաղցկեղից.
«Չկան ապացույցներ, որ սննդային հավելումների ընդունումը որևէ ձևով կարող է կանխել քաղցկեղի առաջացումը կամ նվազեցնել մահացությունը»։
Ուռուցքաբանը նաև հաղորդել է ուսումնասիրությունների մասին, որոնք ցույց են տվել, որ բետա-կարոտինի նման հայտնի հավելանյութի ընդունումը կարող է մեծացնել օրգանիզմի քաղցկեղի նկատմամբ զգայունությունը։
«Մի շարք ուսումնասիրություններ օբյեկտիվորեն ցույց են տվել, որ հիվանդությունների, ինչպիսին է թոքերի քաղցկեղը, առաջացումը մեծանում է քաղցկեղի ռիսկի խմբերում, որոնք ընդունում են բետա-կարոտինի հավելումներ», - բացատրել է Կապրինը։ Ուռուցքաբանը ընդգծեց, որ նորմալ սննդակարգի դեպքում, որը ներառում է բանջարեղեն, մրգեր, կանաչեղեն, ամբողջական հացահատիկներ, կաթնամթերք և սպիտակուցային արտադրանք, ինչպես նաև բազմաչհագեցած ճարպաթթուներ, լրացուցիչ նյութեր ընդունելը բացարձակապես անհրաժեշտ չէ. մարմինը անհրաժեշտ միկրոէլեմենտները ստանում է սննդից:
