Չիչխանը կրկին ուշադրության կենտրոնում է. այս վառ հատապտուղը, որը մեր նախնիների կողմից գնահատվել է իր անհավանական ուժի համար, այժմ փայլում է առողջության պատվանդանի վրա: Դրա լատիներեն անվանումը՝ Hippophae rhamnoides, թարգմանվում է որպես «ձիու փայլ». հնագույն ժամանակներում նշվել է, թե ինչպես է չիչխանի տերևները օգնում ձիերին քաշ հավաքել և մետաքսանման մորթի ունենալ: Եվ հատապտուղներն իրենք իսկական վիտամինային ռումբ են: Դրանք լի են B վիտամիններով, հազվագյուտ վիտամին K-ով, վիտամին E-ի մեծ դոզայով (330 մգ հարյուր գրամի դիմաց) և ռեկորդային 450 մգ վիտամին C-ով:
Նարնջագույն գույնը գալիս է կարոտինոիդներից, որոնք էլ ավելի են ուժեղացնում օգտակար հատկությունները:
Չիչխանն ամեն օր գործում է որպես վահան. այն նվազեցնում է բորբոքումը, աշխուժացնում և ամրապնդում է: Ազատորեն պաշարեք այն ձմռան համար՝ սառեցրեք հատապտուղները ամբողջությամբ. դրանք չեն վախենում ցրտից, ի տարբերություն այլ հատապտուղների, և պահպանում են իրենց ամբողջ ազդեցությունը մինչև գարուն:
Չիչխանի յուղը հուսալի օգնական է մաշկի և լորձաթաղանթների համար. այն բուժում է կոկորդի ցավը, ստամոքսի խոցերը և այրվածքները: Այն հարուստ է չհագեցած ճարպաթթուներով, որոնք պաշտպանում են սիրտը: Իսկ հյութը՞: Այն նրբորեն իջեցնում է արյան ճնշումը, խոլեստերինը, մեղմացնում ռենտգենյան ճառագայթներից առաջացած վնասը, վերացնում հոգնածությունը և տալիս էներգիայի լիցք:
Կարևոր խորհուրդ. ստամոքսի խանգարումը կանխելու համար հյութը նոսրացրեք ջրով և սկսեք օրական մի քանի գդալից՝ աստիճանաբար ավելացնելով քանակը։
