Ինչո՞վ է օգտակար սամիթը, և ո՞վ չպետք է չարաշահի այն

Սամիթը հեշտ է աճեցնել ոչ միայն այգում, այլև տանը՝ պատուհանագոգին կամ պատշգամբին: Այն չի պահանջում որևէ հատուկ պայմաններ և նաև շատ օգտակար է. - հարուստ է վիտամիններով՝ C, PP, P, E, B1, B2, B6, բետա-կարոտին, ֆոլաթթու (վիտամին B9) - պարունակում է հանքանյութեր՝ կալիում, մանգան, պղինձ, ցինկ, կալցիում, ֆոսֆոր և երկաթ - կենսաբանորեն ակտիվ նյութեր - քլորոֆիլ, լյուտեին, վիոլեքսանտին, ինչպես նաև ֆլավոնոիդներ և ազոտային միացություններ։
100 գ թարմ սամիթը պարունակում է 43 կալորիա, 3 գ սպիտակուց, 1 գ ճարպ, 61 մգ նատրիում, 7 գ ածխաջրեր (որից 2 գ սննդային մանրաթելեր) բարենպաստ ազդեցություն ունի սրտանոթային համակարգի վրա , խթանում է լեղու արտազատումը, ունի միզամուղ ազդեցություն, աջակցում է մարմնի իմունային ֆունկցիան։
Սամիթի յուղն ուսումնասիրելիս պարզվել է, որ դրա բաղադրության մեջ ընդգրկված մոնոտերպեններն ունեն քիմիապաշտպան ազդեցություն, այսինքն՝ օգնում են պայքարել օքսիդատիվ սթրեսի դեմ՝ չեզոքացնելով քաղցկեղածին նյութերը, որոնց հետ մեզանից շատերն ամեն օր հանդիպում են (ծխախոտի ծուխ, մեքենայի արտանետվող գազ և այլն։
Սամիթը խորհուրդ չի տրվում օգտագործել հիպոթենզիայով կամ անհատական անհանդուրժողականությամբ տառապող մարդկանց համար: Չափազանց օգտագործումը կարող է առաջացնել տեսողության ժամանակավոր մշուշում, գլխապտույտ և ուժի կորուստ: Բացի այդ, սամիթը չպետք է սպառվի մեծ քանակությամբ հղիների կողմից: