Բժիշկները նշել են 5 մթերք, որոնք հանգեցնում են զարկերակների խցանման և աթերոսկլերոզի

1. Տրանս ճարպերը մեր արյունատար անոթների գլխավոր թշնամին են
Որոշ մթերքներ, երբ շատ տապակվում են, կարող են առաջացնել վնասակար տրանս ճարպեր, ինչը մեծացնում է արյան անոթների խցանման վտանգը: Դրանք ներառում են, օրինակ, կարտոֆիլ ֆրի, բուրգերներ, նագեթներ, չիպսեր և այլն: Աթերոսկլերոզի կանխարգելման համար ավելի լավ է սահմանափակել դրանց օգտագործումը։
2. Արևածաղկի ձեթը խնայողաբար օգտագործեք
Չզտված արևածաղկի ձեթը հարուստ է ճարպային լուծվող վիտամիններով՝ A, D, E, K, F, ինչպես նաև չհագեցած ճարպաթթուներով։ Այնուամենայնիվ, այն պետք է սպառվի սահմանափակ քանակությամբ՝ օմեգա-6-ի և օմեգա-3-ի անհավասարակշիռ հարաբերակցության պատճառով:
3. Որոշ հացաբուլկեղեն և հրուշակեղեն
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս սահմանափակել արդյունաբերական հացաբուլկեղենի և քաղցրավենիքի օգտագործումը, քանի որ դրանք պարունակում են քիչ առողջ մանրաթել, բայց շատ տրանս ճարպեր, նուրբ սպիտակ ալյուր և շաքար:
4. Կարմիր միս և դրա հիման վրա պատրաստված մթերքներ
Բնական բարձրորակ միսը առողջարար է, սակայն այն պետք է չափավոր օգտագործել։ Լավագույնն այն է, որ ձեր սննդակարգում կարմիր միսը կրճատեք շաբաթական մինչև 500 գրամ և մասամբ այն փոխարինեք սպիտակ թռչնամսով և ձկով:
5. Խմիչքներ շաքարով
Կոլան և այլ քաղցր գազավորված ըմպելիքները և քաղցրացված սառը թեյը կարող են ավելի վտանգավոր լինել, քան կոնֆետները և թխած մթերքները: Կարող է հեշտ լինել կորցնել վերահսկողությունը և դրանցից ամեն օր չափից շատ օգտագործել: