Բժիշկը քաղցկեղով հիվանդներին կոչ է անում հրաժարվել այս յուղից

Բժիշկը քաղցկեղով հիվանդներին կոչ է անում հրաժարվել այս  յուղից

Վերջին տարիներին ավելի ու ավելի շատ հետազոտություններ են ուղղված՝ ուսումնասիրելու արմավենու յուղի ազդեցությունը մարդու առողջության վրա։ Ամենատագնապալի բացահայտումներից մեկը կապն էր արմավենու յուղի հիմնական բաղադրիչի` արմավենու թթվի և քաղցկեղի բջիջների մետաստազիայի բարձր ռիսկի միջև: Մարտի 21-ին «Գեմոտեստ» լաբորատորիայի փորձագետ Ռոման Իվանովը «Իզվեստիային» ասել է, թե ով պետք է կարգավորի իր սննդակարգը և ինչպես նվազեցնել առողջության հետ կապված ռիսկերը:

Նա հիշեցրել է որ Բարսելոնայի Կենսաբժշկության ինստիտուտի կողմից անցկացված հետազոտությունը, որը հրապարակվել է Nature ամսագրում, հաստատում է, որ արմավենու յուղը կարող է վատթարացնել քաղցկեղով հիվանդների վիճակը՝ հրահրելով քաղցկեղի բջիջների տարածումն ամբողջ մարմնում (այս գործընթացը կոչվում է մետաստազ, այն դեռևս Ուռուցքաբանությամբ հիվանդների մահվան հիմնական պատճառը): Սա բացատրվում է նրանով, որ արմավենու յուղի բաղադրամաս հանդիսացող արմավենու թթուն ազդում է ուռուցքային բջիջներում նյութափոխանակության գործընթացների վրա՝ խթանելով դրանց աճն ու տարածումը, հետևաբար նրանց դարձնում է ավելի հակված մետաստազների։

Բժշկի խոսքով, հատկապես տագնապալի է այն, որ ազդեցությունը պահպանվում է նույնիսկ այն բանից հետո, երբ մարդը դադարում է արմավենու յուղով մթերքներ օգտագործել. դրա ճարպաթթուները փոփոխություններ են հրահրում քաղցկեղի բջիջներում և նրանց շրջակա բջիջներում՝ ձևավորելով այսպես կոչված պրոմետաստատիկ հիշողություն։ Սա նշանակում է, որ արտադրանքը կարող է երկարաժամկետ բացասական ազդեցություն ունենալ առողջության վրա։

«Միևնույն ժամանակ, արմավենու յուղն ինքնին չի առաջացնում քաղցկեղային ուռուցքներ։ Սա նշանակում է, որ արտադրանքն ամենավտանգավորն է քաղցկեղով տառապող մարդկանց համար։ Այնուամենայնիվ, հարկ է հիշել, որ քաղցկեղի շատ ձևեր երկար ժամանակ ասիմպտոմատիկ են. դրանք չեն առաջացնում անհանգստություն կամ ցավ և հայտնաբերվում են պատահաբար այլ գանգատների հետազոտման ժամանակ: Հատկապես խորհուրդ է տրվում քաղցկեղի ընտանեկան պատմություն ունեցող մարդկանց սահմանափակել արմավենու յուղի օգտագործումը»,- ասել է Իվանովը։

 

Նրա խոսքով, նման սննդակարգը՝ պալմիթաթթվի ցածր պարունակությամբ, կարող է արդյունավետ լինել մետաստատիկ պրոցեսը դանդաղեցնելու և քաղցկեղով հիվանդների կյանքի տեւողությունը մեծացնելու համար։ Բայց դեռ շատ ավելի շատ հետազոտություններ են անհրաժեշտ սննդակարգի փոփոխությունների երկարաժամկետ ազդեցությունները ճշգրիտ որոշելու համար: