Ո՞ր հիվանդությունների դեմ պայքարում պետք է տանձ ուտել․ մրգի օգուտներն ու վնասները

Ո՞ր հիվանդությունների դեմ պայքարում պետք է տանձ ուտել․ մրգի օգուտներն ու վնասները

Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ սննդակարգին օրական մեկ տանձ հավելելը կարող է բարելավել ընդհանուր առողջությունը, քանի որ տանձը պարունակում է բազմաթիվ սննդարար բաղադրիչներ, հակաօքսիդանտներ, վիտամիններ և մանրաթելեր, որոնք կարող են բավարարել օրգանիզմին անհրաժեշտ սննդարար նյութերի օրական չափաբաժինը: Տանձի օգտակար հատկանիշները ներկայացնում է Healthy Food Team-ը:


1. Տանձը պարունակում է մեծ քանակությամբ գյլուկոզա և ապահովում է անհրաժեշտ էներգիային օրգանիզմի համար:


2. Այն նպաստում է մարսողությանը` տանձի պարունակության մեջ առկա մանրաթելերի շնորհիվ:


3. Կանխում է քաղցկեղը: Մանրաթելերը օգնում են կանխել հաստաղու քաղցկեղը` վերացնելով քաղցկեղածին բջիջները:


4. Առողջ հղիություն: Տանձը հարուստ է ֆոլինաթթվով, որն անհրաժեշտ է երեխաների մոտ բնածին արատները կանխելու համար:


5. Տանձն օգնում է կանխել օստեոպորոզը և այլ ոսկրային խնդիրներ` ապահովելով օրգանիզմում կալցիումի անհրաժեշտ քանակը:


6. Տանձը կարգավորում է արյան ճնշումը:


7. Մանրաթելերի պարունակության մյուս օգտակարությունը սրտի համար խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը նպաստելն է:

Տանձը օգնում է հետևյալ հիվանդությունների դեմ պայքարում.

Մաշկային հիվանդություններ: Ալերգիայի, ինչպես նաև էկզեմայի հակումով անհրաժեշտ է օգտագործել տանձի տերեւների թուրմ։ Այն պատրաստելու համար անհրաժեշտ է 0,5 լիտր եռման ջուր լցնել մի բաժակ երիտասարդ տանձի տերևների մեջ։ Այնուհետեւ ստացված խառնուրդը 2 րոպե եփում են մարմանդ կրակի վրա։ Ստացված արգանակի մեջ շղարշը խոնավացվում է և կիրառվում է մաշկի բորբոքված հատվածներին։

Միզուղիների համակարգի հիվանդություններ. Տանձի վրա հիմնված թուրմը կարող է նվազեցնել միզելու ժամանակ ցավի ուժգնությունը, օրինակ՝ ցիստիտի դեպքում։ Բացի այդ, ավելանում է արտազատվող մեզի քանակությունը, և դրանից տհաճ հոտը դադարում է բխել։

Լեղուղիների համակարգի հիվանդություններ. Բուժական նպատակներով օգտակար է չորացրած մրգերի հիման վրա թուրմ ընդունել։ Պետք է մեկ տանձ կտրատել, մեջը լցնել 500 մլ ջուր և ստացված զանգվածը եռացնել, մինչև պտուղը փափկի։ Այնուհետեւ արգանակը հանում են կրակից եւ 3 ժամ պահում կափարիչի տակ։ Ստացված բաղադրությունը խմել օրական 3-4 անգամ՝ կես բաժակով։ Շատ օգտակար միջոց է լեղապարկի հիվանդությունների դեպքում։

Սրտանոթային համակարգի հիվանդություններ: Քանի որ տանձը կալիում է պարունակում, օգտակար է այն ուտել ինչպես թարմ, այնպես էլ չորացրած վիճակում։ Մրգերից կարող եք պատրաստել տարբեր ըմպելիքներ՝ կոմպոտներ, հյութեր, մրգային ըմպելիքներ։


8. Քաշի բնական նվազում: Տանձը հարուստ է դիետիկ մանրաթելերով, որոնք նպաստում են քաշի նվազմանը:


9.  Իմունային համակարգի բարելավում հակաօքսիդանտների և վիտամին C-ի հարուստ պարունակության շնորհիվ:


10.  Հիպոալերգիկ մրգեր: Տանձը հիպոալերգիկ և ապահով միրգ է, որը որևէ խնդիր չի առաջացնում մարսողության ժամանակ:

Տանձը կարող է օգտակար և վնասակար լինել տարբեր հիվանդությունների դեպքում, մասնավորապես.

Շաքարային դիաբետ: Տանձը կարելի է ներառել դիաբետով տառապող մարդկանց ճաշացանկում։ Այս մրգերը պարունակում են ֆրուկտոզա, որի վերամշակումը արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակն ավելի հավասարաչափ կբարձրացնի։ Ջրի հետ հավասար համամասնությամբ նոսրացած տանձի հյութը կարող է իջեցնել արյան շաքարի մակարդակը։ Այնուամենայնիվ, հյութը պետք է թարմ սեղմված լինի: Ծանր շաքարային դիաբետի դեպքում դուք պետք է բժշկի հետ ճշտեք ճաշացանկում տանձի ներառման հնարավորության մասին:

Գաստրիտ Տանձը կարող է սպառվել մարդկանց կողմից հիվանդության ռեմիսիայի ժամանակ։ Հակաբորբոքային ազդեցությունը ձեռք է բերվում շնորհիվ այն բանի, որ այս մրգերը պարունակում են տտիպ բաղադրիչներ և տանիններ: Ստամոքսահյութի բարձր թթվայնությամբ գաստրիտով օգտակար է տանձի հյութ խմել։ Բայց ցածր թթվայնությամբ գաստրիտով ավելի լավ է հրաժարվել այս պտուղներից։

Պրոստատիտ. Պրոստատիտի դեպքում օգտակար է ուտել տարբեր սորտերի տանձ և դրանց հիման վրա կոմպոտ խմել։ Թերապևտիկ ազդեցությունը ձեռք է բերվում կոնքի օրգաններում արյան շրջանառության նորմալացման, ինչպես նաև միզամուղ ազդեցության շնորհիվ։