Բժիշկը զգուշացրել է վիտամիններով ու սննդային հավելումներով ինքնաբուժման վտանգների մասին

Վիտամիններով և սննդային հավելումներով ինքնաբուժումը կարող է վտանգավոր լինել։ դրանք պետք է ընդունել միայն մասնագետի հետ խորհրդակցելուց հետո, «ՌԻԱ Նովոստի»-ին ասել է բժշկական գիտությունների դոկտոր, պրոֆեսոր Օլգա Միլուշկինան։
Եթե ձմռանը թարմ բանջարեղենի և մրգերի պակաս կա, կարելի է դրանք վիտամիններով ու սննդային հավելումներով փոխարինել, բայց միայն բժշկի խորհրդով, նշել է նա։
«Անհրաժեշտ չէ վիտամիններ և սննդային հավելումներ ընդունել ողջ կյանքի ընթացքում, եթե չկան անբավարարության ակնհայտ նշաններ կամ դիսվիտամինոզի դրսևորումներ: Բժիշկը կօգնի որոշել անբավարարության առկայությունը և կնշանակի համապատասխան բուժման ռեժիմ և տևողություն: Կարևոր է հիշել, որ ինքնաբուժումը կարող է վտանգավոր լինել, և վիտամիններ և հավելումներ ընդունելու վերաբերյալ տեղեկացված որոշումներ կայացնելու համար անհրաժեշտ է մասնագետի խորհրդատվություն», - ասել է Միլուշկինան:
Նա ընդգծել է, որ ձկան յուղի մեջ պարունակվող օմեգա-3 և օմեգա-6 բազմաչհագեցած ճարպաթթուները կարևոր դեր են խաղում մարդու օրգանիզմի ֆիզիոլոգիայում։
«Կարևոր է հասկանալ, որ ձկան յուղը բնական ծագման արտադրանք է, և դրա արտադրության տեխնոլոգիան, հատկապես Նորվեգիայում, լավ մշակված է: Ավանդաբար, ձկան յուղը ստացվում է ձկան լյարդից, բայց պետք է հիշել, որ ձկան լյարդը բոլոր անհրաժեշտ նյութերի համընդհանուր աղբյուր չէ», - նշել է բժիշկը:
Մասնագետի խոսքով՝ եթե բժիշկը նշանակել է օմեգա-3, օմեգա-6 և օմեգա-9 թթուների հավասարակշռված կազմ պարունակող դեղամիջոց, ապա ավելի լավ է հետևել դրան։
«Շատ դեպքերում, հավասարակշռված սննդակարգը և առողջ ապրելակերպը թույլ են տալիս սննդից ստանալ բոլոր անհրաժեշտ վիտամիններն ու երկրորդական նյութերը, հատկապես այսօրվա բազմազան ապրանքների մատչելիության պայմաններում», - շեշտել է նա։