Գաստրոէնտերոլոգը նշել է, առանց որ 3 մթերքների դիետան կլինի թերի

Գաստրոէնտերոլոգը նշել է, առանց որ 3 մթերքների դիետան կլինի թերի

Կարտոֆիլ, թարմ վարունգ և լոլիկ՝ թվում է, թե սա ամենապարզ կերակուրն է։ Սակայն գաստրոէնտերոլոգ Վլադիմիր Ներոնովը այս բոլոր մթերքները անվանել է դիետայի հիմք, և ահա թե ինչու։

Մասնագետի խոսքով, եթե մարդը հակացուցումներ չունի կարտոֆիլ, վարունգ և լոլիկ ուտելու համար, ապա այս բոլոր բանջարեղենները պետք է անպայման ներառվեն սննդակարգում։

Այսպիսով, լոլիկը ցածր ածխաջրածնային, ցածր կալորիականությամբ սնունդ է՝ A և C վիտամինների բարձր պարունակությամբ: Այս վիտամինները հայտնի են որպես հզոր հակաօքսիդանտներ, որոնք պաշտպանում են մարմնի բջիջները տարբեր վնասներից, այդ թվում՝ օքսիդատիվներից:

Վարունգը պարունակում է շատ ջուր և մանրաթել։ Որոշ մասնագետներ դրանք անվանում են «անօգուտ» բանջարեղեն, բայց իրականում վարունգ ուտելը բարելավում է մարսողությունը, քանի որ այն խթանում է ստամոքսի սեկրետոր ֆունկցիան։

«Դրանք նաև հարուստ են կալիումով, նատրիումով, կալցիումով, մագնեզիումով և C վիտամինով, ինչը նրանց տալիս է ջրազրկող հատկություններ և ամրապնդում է իմունային համակարգը», - բացատրեց դոկտոր Ներոնովը:

Կարտոֆիլը պարունակում է մեծ քանակությամբ օսլա և մանրաթել, ինչը նույնպես օգտակար է աղիների համար։ Դրա մասին քիչ է խոսվում, բայց արմատային բանջարեղենը պարունակում է վիտամիններ՝ օրինակ՝ C և B վիտամիններ, հանքանյութեր (կալիում և նատրիում): Սակայն, բանջարեղենի օգտակար հատկությունները պահպանելու համար անհրաժեշտ է այն ճիշտ եփել։ Լավագույն տարբերակը կլիներ կեղևով խաշած կարտոֆիլը,- բացատրել է բժիշկը ՌԻԱ Նովոստիի հետ զրույցում։