Դիետոլոգը պատմել է, թե օրական քանի սալոր կարելի է ուտել

Դիետոլոգը պատմել է, թե օրական քանի սալոր կարելի է ուտել

Ըստ դիետոլոգների՝ նույն սեզոնի հատապտուղների մեջ սննդանյութերի պարունակությամբ սալորն առաջին տեղում է։ Սալորը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ և միկրոտարրեր, որոնք անհրաժեշտ են մարդու օրգանիզմի բնականոն գործունեության համար։

Սննդաբան Նատալյա Լազուրենկոն «Ուտել տանը» պատմել է սալորի օգտակարության և չափից ավելի օգտագործման դեպքում դրա հնարավոր վնասի մասին։ Սալորը C, A, PP և B վիտամինների հարուստ աղբյուր է: Այն հատկապես պարունակում է մեծ քանակությամբ B6, որը մասնակցում է ուղեղի նեյրոնների միջև ակտիվ նյարդային ազդակների փոխանցմանը:

«Սալորը ոչ միայն վիտամինների, այլեւ պոլիֆենոլների աղբյուր է։ Դրանք ընդհանուր առմամբ ազդում են նյութափոխանակության վրա և աշխատում են, այդ թվում՝ ածխաջրերի նյութափոխանակության վրա, թույլ են տալիս վերահսկել ինսուլինի արտազատումը արյան մեջ շաքարի բարձրացմանն ի պատասխան և հանդիսանում են մեր օրգանիզմում հակաօքսիդանտ կարգավիճակի պահպանման ուղեկիցը», - ասել է  Նատալյա Լազուրենկոն։ Սալորը պարունակում է նաև սորբիտոլ, այսինքն՝ հատապտուղն ինքնին, փաստորեն, աղիների աշխատանքի համար հատուկ բնական սորբենտ է։ Բայց դրա պատճառով դրա օգտագործման մի շարք հակացուցումներ կան։

Չի կարելի շատ սալոր ուտել։ Մեկ հատապտուղը պարունակում է մոտավորապես 7 գ ածխաջրեր, երբ օրգանիզմը ժամում սպառում է 10-12 գ ածխաջրեր: Խորհուրդ է տրվում սահմանափակվել օրական 200 գ սալորով։ Դրանց չափից շատ ուտելը կհանգեցնի մարսողական գործընթացների խանգարումների և ընդհանուր անհարմարության՝ փորլուծության, փքվածության: Բոլորը սորբիտոլի և մանրաթելերի պատճառով: Ահա թե ինչու սալորը կտրականապես հակացուցված է ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդկանց, ինչպիսին է գաստրիտը։