Սրտի կաթված և ինսուլտ. ինչի մասին բժիշկները մեզ չեն ասում. 3 կարևոր մթերք, որոնց մասին քչերը գիտեն

Սրտի կաթված և ինսուլտ. ինչի մասին բժիշկները մեզ չեն ասում. 3 կարևոր մթերք, որոնց մասին քչերը գիտեն

Սրտամկանի ինֆարկտը ժամանակակից մարդկության իսկական պատուհաս է։ Սովորաբար նման վիճակից հետո սրտի վրա մնում են սպիներ, որոնք շատ դժվար է բուժվում։ Իսկ սրտի մկանն ինքնին պահանջում է վերականգնման երկար շրջան, ցանկացած ֆիզիկական ակտիվություն հակացուցված է, իսկ սնուցումը կատարվում է հնարավորինս կոտորակային։

Քչերը գիտեն, որ սրտի կաթվածից կամ ինսուլտից հետո ապաքինման փուլում կենսական դեր է խաղում անգիոգենեզ կոչվող պրոցեսը: 

Այժմ ուսումնասիրվել են բազմաթիվ ապրանքներ, որոնք ազդում են անգիոգենեզի վրա: Ամենահետաքրքիրն այն է, որ ոմանք կարող են ուժեղացնել անգիոգենեզը (օրինակ՝ արագացնել սրտի վերականգնումը սրտի կաթվածից հետո)՝ չառաջացնելով քաղցկեղի առաջացման վտանգ: Բացի այդ, դրանց կանոնավոր օգտագործումը օգնում է պաշտպանել մեր օրգանիզմը տարբեր հիվանդություններից։

Բետա-D-գլյուկան

Գարին հնագույն հացահատիկներից է, որն օգտագործվում է գարեջրի, հացի և հեղուկ ուտեստների պատրաստման համար։ Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ բջջանյութ, որն իջեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը։ Այնուամենայնիվ, կենսաբանորեն ակտիվ նյութերի շարքում հարկ է նշել բետա-D-գլյուկանը, որն ակտիվացնում է անգիոգենեզը և նպաստում օրգաններում նոր արյունատար անոթների աճին:

Կվերցետինով հարուստ մթերքներ

Կվերցետինը կենսաբանորեն ակտիվ նյութ է, որը խթանող ազդեցություն ունի անգիոգենեզի վրա՝ հյուսվածքների թթվածնային սովի ֆոնի վրա, բայց միևնույն ժամանակ ընդհանրապես չի հրահրում չարորակ ուռուցքների զարգացումը (ինչպես արդեն գիտենք, քաղցկեղը զարգանում է նույն անգիոգենեզի միջոցով): . Հետաքրքիր է, որ կվերցետինն արգելակում է կրծքագեղձի քաղցկեղով և լիմֆոմայով տառապողների մոտ բորբոքային գործընթացը: 

Որտե՞ղ կա շատ քվերցետին: Ցուցակի մեջ են հնդկաձավարը, սոխը (հատկապես կապույտ սոխը) և կապարը։ Հաջորդը գալիս են լոռամիրգը, խնձորը, կանաչ թեյը և մուգ խաղողը: