Հայտնաբերվել է կյանքի տեւողության երկարացման ևս մեկ հիմնական գործոն․ մանրամասներ

Հայտնաբերվել է կյանքի տեւողության երկարացման ևս մեկ հիմնական գործոն․ մանրամասներ

Միացյալ Նահանգների Բաքի՝ ծերացման հետազոտությունների ինստիտուտի գիտնականները պարզել են, որ OXR1 գենը կարևոր գործոն է կյանքի տևողությունը մեծացնելու համար, երբ կալորիաների ընդունումը սահմանափակ է: Այս մասին հաղորդվում է Nature Communications ամսագրում հրապարակված հոդվածում։

Հետազոտողները վերլուծել են ճանճերի 200 տեսակ, որոնք աճեցվել են երկու տարբեր սննդակարգով. Հայտնաբերվել են հինգ գեներ, որոնց տարբերակները զգալիորեն ազդում են կյանքի տեւողության վրա սննդային սահմանափակման պայմաններում:

Գեններից մեկը, որը գիտնականներն ընտրել են ուսումնասիրելու համար, կոչվում է mtd մրգային ճանճերի համար, իսկ մարդկանց և մկների մոտ դրա հոմոլոգն OXR1 է: Այս գենը պաշտպանում է բջիջներն օքսիդատիվ վնասվածքներից, սակայն մեխանիզմը, որով այս գենը գործում է, պարզ չէ: Հայտնի է, որ մարդկանց մոտ OXR1-ի կորուստը հանգեցնում է ծանր նյարդաբանական արատների: Մկների մոտ լրացուցիչ OXR1-ը բարելավել է գոյատևումը ամիոտրոֆիկ կողային սկլերոզի մոդելում:

Գիտնականները պարզել են, որ OXR1-ն ազդում է ռետրոմեր կոչվող համալիրի վրա, որը սպիտակուցների մի շարք է, որն անհրաժեշտ է բջջային սպիտակուցների և լիպիդների մշակման համար։ Հայտնի է, որ ռետրոմերի դիսֆունկցիան կապված է տարիքային նեյրոդեգեներատիվ հիվանդությունների հետ: Դիետայի սահմանափակումը դանդաղեցրել է ուղեղի ծերացումը mtd/OXR1-ի գործունեության շնորհիվ՝ ռետրոմերի պահպանման համար: