Դեպրեսիայի դեմ. ինչպե՞ս են մրգերը նվազեցնում ստրեսի զարգացման ռիսկը

Սինգապուրի ազգային համալսարանի երկու տասնամյա հետազոտությունը ցույց է տվել, որ կապ կա միջին տարիքում մրգեր ուտելու և 70 տարեկանից հետո դեպրեսիայի զարգացման ռիսկի միջև:
Հետազոտության առաջին փուլին մասնակցել է 45-ից 74 տարեկան ավելի քան 63 հազար մարդ։ Մասնակիցները լրացրեցին հարցաթերթիկ իրենց ուտելու սովորությունների վերաբերյալ՝ նշելով, թե որքան հաճախ և ինչ քանակությամբ են նրանք օգտագործում տարբեր մրգեր և բանջարեղեն: 20 տարի շարունակ գիտնականները կապ են պահպանել մասնակիցների հետ, իսկ վերջին փուլում, երբ նրանց տարիքը հասել է 61-96 տարեկան, գնահատել են նրանց ճանաչողական ֆունկցիան և հոգեկան առողջությունը։
Տվյալների վերլուծությունը ցույց է տվել, որ այն մարդիկ, ովքեր միջին տարիքում ավելի շատ միրգ են ուտում, չափահաս տարիքում դեպրեսիվ ախտանիշների առաջացման զգալիորեն ցածր ռիսկ են ունեցել: Հատկապես նկատելի «հակադպրեսիվ» ազդեցություն են ունեցել ցիտրուսային մրգերը, բանանը, պապայան և ձմերուկը։ Հետաքրքիր է, որ բանջարեղենի օգտագործման և դեպրեսիայի զարգացման հավանականության միջև նման կապ չի հայտնաբերվել:
Գիտնականները մրգի պաշտպանիչ ազդեցությունը կապում են վիտամինների, հակաօքսիդանտների և ֆիտոքիմիկատների բարձր պարունակության հետ, որոնք հակաբորբոքային հատկություն ունեն և պաշտպանում են օրգանիզմի բջիջները վնասից։