Սրտաբան. կաթնամթերքը, աղն ու ճարպերը կամաց-կամաց սպանում են սիրտը

Սրտաբան. կաթնամթերքը, աղն ու ճարպերը կամաց-կամաց սպանում են սիրտը

Կաթնամթերքի որոշ տեսակներ, արագ սնունդ, աղ ու մարգարին կամաց-կամաց քայքայում են սրտանոթային համակարգը։ Այս մասին Moslenta-ի հետ զրույցում խոսել է սրտաբան Դենիս Սոկոլովը։ Սրտի և արյան անոթների վրա ամենավատ ազդեցությունը մարգարինն է, ինչպես նաև այն պարունակող բոլոր մթերքները, երշիկը, պահածոներն ու արագ սնունդը։

Դրանք պարունակում են ավելորդ տրանս ճարպեր, որոնք վնասակար են օրգանիզմի համար։ Փորձագետը խորհուրդ է տվել հրաժարվել նման ապրանքներից կամ գոնե նվազեցնել դրանց սպառումը։

Միսը, կաթը, պանիրը և կարագը բացասաբար են անդրադառնում սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա՝ պարունակում են հագեցած ճարպեր, որոնք ձևավորում են աթերոսկլերոտիկ սալիկներ։ Եթե ​​նման թրոմբը պոկվում է անոթի պատից և ներթափանցում արյան մեջ, տեղի է ունենում ինսուլտ։ Նաև թվարկված մթերքների  պատճառով ներքին օրգանների վրա կուտակվում է ճարպ՝ բարդացնելով ախտահարված համակարգերի աշխատանքը։

Ռիսկերը վերացնելու համար բժիշկ Սոկոլովը խորհուրդ է տվել չգերազանցել ճարպերի օրական ընդունումը։ Մեծահասակ տղամարդուն օրական պետք է 70-ից 154 գ ճարպ, կնոջը՝ 60-ից 102 գ, իսկ երեխաներին՝ կախված իրենց տարիքից, խանութներում մասնագետը խորհուրդ է տալիս ուշադիր ուսումնասիրել արտադրանքի բաղադրությունը և ընտրելով նրանց, որոնցով պիտակավորված է  «առանց կաթի ճարպի փոխարինիչների»:

 

Աղի մթերքների հետ պետք է զգույշ լինել, քանի որ այն հրահրում է հիպերտոնիայի, սրտի կորոնար հիվանդության և ինֆարկտի զարգացում։ Օրական օրգանիզմը պետք է օգտագործի ոչ ավելի, քան հինգ գ աղ (1 թեյի գդալ): Սոկոլովը նշել է, որ չզտված քարի աղն ավելի առողջարար է, քան սովորական սպիտակ աղը։