Կարելի՞ է ուտել սպիտակ ծածկույթով թթու վարունգը. ինչպե՞ս տարբերել կաթնաթթվային բակտերիաները բորբոսից

Թթու վարունգի վրա հաճախ հայտնվում է սպիտակ ծածկույթ: Որոշ տնային տնտեսուհիներ անմիջապես դեն են նետում նման ապրանքը՝ կարծելով, որ պահածոյացված բանջարեղենը բորբոսնել և փչացել է։
Այնուամենայնիվ, սպիտակ ծածկույթը միշտ չէ, որ բորբոս է: Սրանք կարող են լինել կաթնաթթվային բակտերիաներ, որոնք ձևավորվել են խմորման գործընթացում: Նրանցից բացարձակապես ոչ մի վնաս չկա։
Մուրմանսկից խոհարար Սվետլանա Զախարչենկովան պատմել է, թե ինչպես կարելի է տարբերել լավ սպիտակ ծածկույթը վատից։
Նա նշեց, որ ֆերմենտացման արտադրանքներն ունեն միատեսակ կառուցվածք և սպիտակ գույն, սակայն բորբոսը կարելի է ճանաչել կանաչավուն, մոխրագույն կամ կապույտ երանգների հաստ շերտով։
Նաև վարունգի վրա բորբոսի առկայությունը կարելի է ճանաչել նրա բնորոշ հոտով, մինչդեռ կաթնաթթվային բակտերիաները չեն փոխում ստանդարտ բույրը, որը պետք է գա պահածոյացված բանջարեղենից:
Եթե սպիտակ ծածկույթը բորբոս չէ, ապա վարունգը կարելի է ուտել, հավելեց մասնագետը։ Բայց եթե դրանք իսկապես բորբոսնում են, դուք չեք կարող ուտել նման պահածոյացված բանջարեղենը: