Սննդաբան Անտոնինա Ստարոդուբովան զգուշացրել է խանութից գնված պելմենի հաճախակի ուտելու վտանգների մասին։
Պելմենին համեղ է, բայց ոչ ամենաառողջ սնունդը, այս կարծիքը կիսում են շատ բժիշկներ։ Նույնիսկ բարձրորակ, կիսաֆաբրիկատները բարձր կալորիականությամբ են և պարունակում են ինչպես բուսական, այնպես էլ կենդանական ճարպեր։
Սննդաբանի խոսքով՝ նախաճաշին, ճաշին և ընթրիքին պելմենի ուտելու սովորությունը կարող է հանգեցնել սրտանոթային հիվանդությունների, շաքարախտի և ճարպակալման։ Սա պայմանավորված է ճարպի և աղի չափազանց պարունակությամբ։
Այնուամենայնիվ, «Մոսկվա 24»-ին տված հարցազրույցում Ստարոդուբովան նշել է, որ ինքը չի կոչ անում մարդկանց լիովին հրաժարվել այդ ուտեստից. չափավորությունը բավարար է պաթոլոգիաների զարգացման ռիսկը նվազեցնելու համար։ Մեծահասակի համար պելմենիի մեկ բաժինը չպետք է գերազանցի 200-250 գրամը։ Ամենակարևորը, դրանք պետք է ուտել առանց ճարպային և աղի սոուսների։
«Ռոսկաչեստվոն» նախկինում ուսումնասիրել է տեղական պելմենիի ապրանքանիշերը և եկել է որոշ հիասթափեցնող եզրակացությունների։ Շատ նմուշներում հայտնաբերվել են բաղադրության և մանրէաբանության խախտումներ. գրեթե բոլոր մթերքներում գերազանցվել է բուսական սպիտակուցի և մեխանիկորեն բաժանված մսի (աղացած ոսկորների) թույլատրելի մակարդակը, իսկ որոշ ռուսական արտադրության պելմենիներ նույնիսկ աղտոտված են եղել սալմոնելայով, լիստերիայով և E. coli-ով։
Ձեզ պաշտպանելու համար բժիշկը խորհուրդ է տվել պելմենին եփել այնքան ժամանակ, որքան նշված է փաթեթավորման վրա, կամ, ավելի լավ է, թխել եփելուց հետո։

Русский