Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Բժիշկը զգուշացրել է մայոնեզի չափից շատ օգտագործման ծանր հետևանքների մասին

Blog Image

Մայոնեզը վաղուց ի վեր ամենատարածված սոուսներից մեկն է, հատկապես տոնական շրջանում, սակայն այն ուտեստներին պարբերաբար ավելացնելու սովորությունը դժվար թե առողջարար լինի, այս մասին «Life.ru»-ին պատմել է գաստրոէնտերոլոգ Եկատերինա Կաշուխը։

Մասնագետը զգուշացրել է, որ մայոնեզի չափից շատ օգտագործումը բացասաբար է անդրադառնում նյութափոխանակության վրա։ Սննդակարգում ավելորդ ճարպը նպաստում է քաշի ավելացմանը, ներքին ճարպի ավելացմանը և արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի բարձրացմանը։ Այն նաև զգալիորեն մեծացնում է սրտանոթային հիվանդությունների առաջացման ռիսկը, հատկապես նստակյաց ապրելակերպ վարող մարդկանց մոտ։

Սննդային սովորությունների ձևավորումը մեկ այլ խնդիր է։ Մայոնեզը բարելավում է ուտեստների համը՝ դրանք դարձնելով ավելի գրավիչ, ինչը ժամանակի ընթացքում կարող է սովորական սննդի համը անհամ դարձնել։ Սա նման է այլ վատ սովորությունների զարգացման մեխանիզմին. հաճույք զգալու համար ձեզ ավելի ու ավելի շատ «ուժեղացուցիչ» է պետք, և սննդակարգը դառնում է միապաղաղ և պակաս հավասարակշռված։

«Ավելին, ճարպոտ սննդի ավելցուկը կարող է բացասաբար ազդել ստամոքս-աղիքային համակարգի վրա՝ առաջացնելով ծանրության զգացում, այրոց և որովայնի ցավ։ Նման ախտանիշներն ավելի ցայտուն են լյարդի, լեղապարկի և ենթաստամոքսային գեղձի քրոնիկ հիվանդություններ ունեցող մարդկանց մոտ», - պարզաբանել է գաստրոէնտերոլոգը։

Մայոնեզը սննդակարգից լիովին վերացնելը պարտադիր չէ։ Վտանգավոր է անվերահսկելի օգտագործումը։ Խելամիտ այլընտրանք է չափաբաժինները սահմանափակելը, ավելի թեթև սոուսներ ընտրելը կամ մայոնեզն օգտագործելը որպես պարբերաբար լրացում, այլ ոչ թե յուրաքանչյուր կերակուրի անհրաժեշտ մաս։ Այս մոտեցումը կօգնի պահպանել համային բազմազանությունը՝ առանց առողջությանը վնաս հասցնելու։

Send