Ձմերուկը ոչ միայն հագեցնում է ծարավը շոգի ժամանակ, այլև ունի մի շարք օգտակար հատկություններ։ Այնուամենայնիվ, որոշակի առողջական խնդիրներ ունեցող որոշ մարդիկ պետք է զգույշ լինեն դրանց հետ։ Այս մասին Gazeta.Ru-ի հետ զրույցում նշել է SM-Clinic-ի գաստրոէնտերոլոգ Եվգենյա Մելնիկովան։
«Ձմերուկը հարուստ է վիտամիններով և կենսաբանորեն ակտիվ միացություններով՝ վիտամին C, B վիտամիններ, ֆոլաթթու, բետա-կարոտին, մագնեզիում. այս ամենը աջակցում է իմունային համակարգին, բարելավում է ճանաչողական գործառույթները և բարերար ազդեցություն ունի սրտանոթային համակարգի վրա։ Իր թույլ միզամուղ ազդեցության շնորհիվ այն օգնում է հեռացնել ավելորդ հեղուկը և տոքսինները, օգնում է երիկամներին և կանխում աղային նստվածքների առաջացումը։ Ձմերուկը նաև օգտակար է մաշկի համար՝ օգնելով բարելավել դրա տուրգորը և դարձնել մաշկն ավելի առաձգական», - ասել է բժիշկը։
Այնուամենայնիվ, բժիշկը խորհուրդ է տվել հիպերկալեմիա (արյան մեջ կալիումի բարձր մակարդակ) ունեցող մարդկանց սահմանափակել ձմերուկի օգտագործումը, որպեսզի առիթմիա չառաջանա։ Այս դեպքում ավելի լավ է չգերազանցել օրական 150-200 գ նորման։
«Նաև արժե հասկանալ, որ ձմերուկը պարունակում է մեծ քանակությամբ ֆրուկտոզ՝ պարզ շաքար, որը մշակվում է լյարդում: Հետևաբար, լյարդի հիվանդություններով, այդ թվում՝ հեպատիտով և ցիռոզով հիվանդները պետք է զգույշ լինեն ձմերուկի հետ և չչարաշահեն այն», - շարունակել է Մելնիկովան։
Բացի այդ, ձմերուկի մեջ առկա գլյուկոզը արագ ներծծվում է և կարող է առաջացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակի կտրուկ աճ: Սա հատկապես կարևոր է ածխաջրերի նյութափոխանակության խանգարումներ ունեցող մարդկանց համար, այդ թվում՝ ճարպակալմամբ և շաքարախտով։
Բժիշկը նաև հիշեցրել է, որ ոչ մի դեպքում չպետք է գնել կտրված կամ վնասված ձմերուկ: Շաքարի բարձր պարունակության պատճառով դրա մակերեսը արագորեն դառնում է բարենպաստ միջավայր պաթոգեն մանրէների բազմացման համար, որոնք կարող են առաջացնել սննդային թունավորում կամ աղիքային վարակ: