Ամռանը մարդկանց մեծ մասը նախընտրում է ուտել «սառը» ուտեստներ, սակայն այս մոտեցումը կարող է հանգեցնել առողջական խնդիրների, հատկապես գաստրիտով, պանկրեատիտով, խոլեցիստիտով և այլ քրոնիկ ստամոքս-աղիքային հիվանդություններով հիվանդների մոտ, զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ Եվգենյա Մելնիկովան։
Ի՞նչ սննդամթերքներից պետք է խուսափել շոգի ժամանակ։ Առաջին հերթին՝ պաղպաղակը։ Այս բարձր կալորիականությամբ աղանդերը պարունակում է շատ ճարպ և շաքար և ոչ միայն ծանրաբեռնում է մարսողական համակարգը, այլև սառեցնում է վերին շնչուղիների լորձաթաղանթը՝ հանգեցնելով անոթային սպազմի և շնչառական հիվանդությունների առաջացման։
Լիմոնադը, կվասը կամ կաթնային կոկտեյլները շոգից փրկվելու լավագույն տարբերակը չեն։ Փաստն այն է, որ այս ըմպելիքները պարունակում են շատ շաքար և կարող են ոչ միայն ուժեղացնել ծարավը և պահպանել ջերմությունը, այլև խանգարել նորմալ քրտնարտադրությանը, ինչը մեծացնում է ջրազրկման ռիսկը։ Իհարկե, շոգի ժամանակ օրգանիզմը լրացուցիչ հեղուկի կարիք ունի, բայց այն պետք է ճիշտ լրացվի՝ ընտրելով մաքուր ջուր, թեյ, կոմպոտներ կամ մրգային ըմպելիքներ։
Ամառը ավանդաբար պիկնիկների և ճանապարհորդությունների սեզոն է։ Բժիշկը հիշեցրել է, որ շոգի ժամանակ խորհուրդ է տրվում բացառել փչացող մթերքների՝ կաթնաշոռի, թթվասերի, կաթի, երշիկեղենի, մայոնեզով աղցանների, ձվերի և կրեմով տորթերի օգտագործումը: Բարձր ջերմաստիճաններում մթերքներում կարող են բազմանալ պաթոգեն մանրէներ, որոնք, ի վերջո, կարող են հանգեցնել լուծի, սրտխառնոցի և այլ տհաճ հետևանքների։
«Ճանապարհին անբարենպաստ ազդեցություններից խուսափելու համար հետևեք սննդային պարզ կանոններին՝ չոր նախուտեստներ (թխվածքաբլիթներ, կրեկերներ), շշալցված ջուր, անձնական հիգիենա (ուտելուց առաջ լվացեք ձեռքերը), սննդի ջերմային մշակում 80-100 աստիճան ջերմաստիճանում, պահպանեք սննդի պահպանման պայմաններն ու դրույթները», - խորհուրդ տվեց Մելնիկովան Gazeta.Ru-ին տված հարցազրույցում։