Իրվինի Կալիֆոռնիայի համալսարանի հետազոտողները պարզել են, որ ռուսների կողմից հաճախ օգտագործվող որոշ բանջարեղեններ կարող են նվազեցնել շաքարի բացասական ազդեցությունը օրգանիզմի վրա՝ գերազանցելով որոշ դեղագործական դեղամիջոցների: The New York Post-ը մեջբերում է ուսումնասիրությունը։
Գիտնականների կարծիքով՝ սոխը, սխտորը և արտիճուկը նպաստում են լյարդի կողմից շաքարի կլանման սահմանափակմանը՝ ազդելով աղիքային միկրոֆլորայի վրա: Այս բուսական սննդամթերքները պարունակում են բնական մանրաթել ինուլինի զգալի քանակություն, որը խթանում է օգտակար միկրոօրգանիզմների աճը և օպտիմալացնում նյութափոխանակության գործընթացները։
Հետազոտական խմբի ղեկավար Չոլսուն Ջանգը բացատրել է, որ ինուլինը խոչընդոտում է գլյուկոզի չափազանց կլանումը, դրանով իսկ նվազեցնելով լյարդի գերբեռնվածության և ճարպային նստվածքների առաջացման հավանականությունը: Այս մեխանիզմը հեշտացնում է օրգանիզմի կողմից ֆրուկտոզայի մշակումը, նախքան այն արյան մեջ մտնելը։
Հետազոտողները ընդգծել են, որ այս բանջարեղենի կանոնավոր օգտագործումը կարող է լինել նյութափոխանակության խանգարումները կանխելու լրացուցիչ միջոց: Այնուամենայնիվ, սննդակարգում որևէ փոփոխություն կատարելուց առաջ մասնագետները խորհուրդ են տալիս խորհրդակցել մասնագետի հետ, քանի որ ինուլինով հարուստ սննդամթերքներն ունեն որոշակի հակացուցումներ:
