Գիտնականները հաստատել են այն, ինչ վաղուց կասկածում էին. ընկույզը ոչ միայն օգտակար է ուղեղի համար, այլև կարող է բարելավել քունը և պաշտպանել սրտանոթային խնդիրներից։
«Food & Function» գիտական ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրությունը պարզել է, որ օրական մոտ 40 գրամ ընկույզի (մոտավորապես մեկ տասնյակ ընկույզ) օգտագործումը զգալիորեն բարելավում է քնի որակը և դրական ազդեցություն ունի սրտի առողջության վրա։
Ուսումնասիրությանը մասնակցել են 20-ից 35 տարեկան 76 կամավորներ։ Բոլորը հետևել են միջերկրածովյան դիետայի սկզբունքներին, բայց խմբերը ունեցել են տարբեր սննդակարգեր։ Ոմանք շարունակել են իրենց սովորական սննդակարգը, մինչդեռ մյուսները ամեն օր ընկույզ են ավելացրել իրենց ընթրիքին։ Ութ շաբաթ անց մասնակիցները ընդմիջում են վերցրել, ապա փոխել են սննդակարգը։
Ընկույզ ուտողների մոտ բարձրացել է մելատոնինի և տրիպտոֆանի մակարդակը՝ նյութեր, որոնք պատասխանատու են քնի սկզբնավորման, խորը քնի և հուզական հավասարակշռության համար։ Երիտասարդները սկսել են ավելի արագ քնել, և նրանց հանգիստը դարձել է ավելի լիարժեք և երկարատև։
Բայց խոսքը միայն քնի մասին չէ։ Ընկույզը հարուստ է ալֆա-լինոլենաթթվով (օմեգա-3-ի տեսակ), որը ամրացնում է արյան անոթները, աջակցում է ուղեղի գործառույթին և նույնիսկ դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացը։ Այսպիսով, ընկույզը ապացուցել է, որ օրգանիզմի համար կրկնակի դաշնակից է՝ թե՛ սրտի, թե՛ հոգե-հուզական առողջության համար։
Քնի պակասը ճարպակալման, շաքարախտի և սրտի կաթվածի ռիսկի գործոն է։ Պարզվում է, որ ընթրիքին մի բուռ ընկույզ ավելացնելու պարզ սովորությունը կարող է օգնել կանխել լուրջ հիվանդությունները։