Որոշ ապրանքների հաճախակի օգտագործումը իսկապես կարող է մեծացնել քաղցկեղի ռիսկը: Ահա մի քանի օրինակներ, որոնք արժե ուշադրություն դարձնել.
1. Կարմիր եւ վերամշակված միս
Երշիկեղենը, երշիկեղենը, խոզապուխտը եւ ապխտած կերակուրները պարունակում են նիտրատներ եւ նիտրիտներ, որոնք ջերմամշակման ընթացքում կարող են ձեւավորել քաղցկեղածին միացություններ:
2․ Տապակած սնունդ
Բարձր ջերմաստիճանում տապակելիս, հատկապես ֆրիտյուրեով, ազատ են արձակվում ակրիլամիդներ՝ նյութեր, որոնք կապված են քաղցկեղի որոշ տեսակների մեծ ռիսկի հետ:
3. Քաղցր գազավորված ըմպելիքներ
Շաքարավազի ավելցուկը նպաստում է ճարպակալմանը, ինչը ռիսկի գործոն է բազմաթիվ ուռուցքաբանական հիվանդությունների համար:
4. Սպիտակ հաց ու խմորեղեն
Բարձր գլիկեմիկ ինդեքս ունեցող արտադրանքները շաքարի կտրուկ ցատկ են ապահովում արյան մեջ, ինչը կարող է նպաստել մարմնի քրոնիկ բորբոքային գործընթացներին:
5. Ալկոհոլ
Նույնիսկ չափավոր ալկոհոլի սպառումը մեծացնում է լյարդի, կերակրափողի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: