Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Բժիշկը խոսել է ընկույզի թաքնված վտանգների և օրգանիզմի համար օգտակարության մասին

Blog Image

Բարձր կալորիականությամբ ընկույզի չափազանց օգտագործումը կարող է հանգեցնել քաշի ավելացման և ճարպակալման, ուստի օպտիմալ է օրական ուտել ոչ ավելի, քան երեքից հինգ ընկույզ, «ՌԻԱ Նովոստի»-ին ասել է ընդհանուր բժիշկ և սննդաբան Գալինա Վոլկովան։

«Նաև արժե հաշվի առնել դրանց բարձր կալորիականությունը. դրանք պարունակում են մինչև 700 կիլոկալորիա 100 գրամի մեջ։ Ընկույզի ավելցուկը ավելացնում է լրացուցիչ կալորիաներ և հանգեցնում է քաշի ավելացման և ճարպակալման։ Օպտիմալ սահմանը օրական երեքից հինգ ընկույզ է», - ասել է Վոլկովան։

Բժշկի խոսքով, սննդակարգում ընկույզի մեծ քանակը կարող է առաջացնել ստամոքս-աղիքային ծանրություն, փքվածություն և աղիքային գրգռում։ Վոլկովան զգուշացրել է, որ այս ընկույզը նաև տարածված ալերգեն է, հատկապես երեխաների մոտ։

«Ճարպակալումով, գաստրիտով, պանկրեատիտով և կոլիտով հիվանդները պետք է դրանք զգուշորեն օգտագործեն: Եվ եթե դուք ալերգիա ունեք, ապա պետք է լիովին խուսափեք դրանցից», - նշել է մասնագետը։

Վոլկովան նաև խոսել է ընկույզի օգտակարության մասին, որը հարուստ է օմեգա-3-ով, օմեգա-6-ով, B վիտամիններով, մագնեզիումով, ցինկով, սելենով, E վիտամինով և սպիտակուցով։

«Ընկույզը նպաստում է ցածր խտության լիպոպրոտեինների՝ այսպես կոչված վատ խոլեստերինի մակարդակի նվազեցմանը, որը կբարելավի անոթային առողջությունը և կօգնի հիպերտոնիայի դեպքում: Ընկույզի մեջ պարունակվող օմեգա-3-ի և հակաօքսիդանտների պարունակությունը նպաստում է կենտրոնացման, հիշողության և ճանաչողական գործառույթի բարելավմանը, այդպիսով բարենպաստ ազդեցություն ունենալով ուղեղի վրա: Ընկույզի մեջ պարունակվող մանրաթելը բարելավում է մարսողությունը, իսկ ճարպերը մեղմորեն խթանում են լեղու արտազատումը: Ընկույզը օգտակար է հորմոնալ հավասարակշռության համար, հատկապես ցածր յուղայնությամբ սննդակարգ ունեցող կանանց համար», - ասել է գործակալության զրուցակիցը։

Send