Չինաստանից և ԱՄՆ-ից գիտնականների միջազգային խումբը պարզել է, որ թեյի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է լյարդի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Մեծածավալ ուսումնասիրության արդյունքները հրապարակվել են «Nutrients» ամսագրում:
Ուսումնասիրությանը մասնակցել են լյարդի քաղցկեղով ախտորոշված ավելի քան 2000 հիվանդ և գրեթե 8000 առողջ անհատներ:
Հետազոտողները վերլուծել են մասնակիցների սովորություններն ու առողջական խնդիրները, այդ թվում՝ թեյի օգտագործումը, B և C հեպատիտի վիրուսների առկայությունը, ծխելը, ալկոհոլի օգտագործումը և խմելու ջրի որակը: Պարզվել է, որ նրանք, ովքեր շարունակել են թեյ խմել ուսումնասիրության ընթացքում, լյարդի քաղցկեղ զարգացնելու 49 տոկոսով ցածր ռիսկ ունեին, համեմատած նրանց հետ, ովքեր չեն խմել թեյ: Միևնույն ժամանակ, նրանք, ովքեր դադարեցրել են թեյ խմել, միջինից բարձր ռիսկ ունեին:
Այս ազդեցությունը նկատվել է անկախ այլ ռիսկի գործոններից՝ ինչպես B հեպատիտ կրողների, այնպես էլ առողջ անհատների, ինչպես նաև ծխողների և ալկոհոլ օգտագործողների մոտ: Թեյի պաշտպանիչ ազդեցությունը հատկապես նկատելի էր ալկոհոլ օգտագործողների շրջանում, ովքեր գրեթե 50 տոկոսով նվազեցրել են լյարդի քաղցկեղի առաջացման ռիսկը: Ուսումնասիրության հեղինակները ենթադրում են, որ թեյի մեջ պարունակվող հակաօքսիդանտներն ու պոլիֆենոլները կարող են էական դեր խաղալ այս գործընթացում:
Հետազոտողները նշում են, որ թեյը չի կարող փոխարինել ապացուցված կանխարգելիչ միջոցառումներին, ինչպիսիք են B հեպատիտի դեմ պատվաստումը, ալկոհոլից հրաժարվելը և չմշակված ջուր խմելը: Այնուամենայնիվ, թեյի կանոնավոր օգտագործումը կարող է լինել հիվանդության ռիսկը նվազեցնելու լրացուցիչ և մատչելի միջոց, հատկապես բարձր ռիսկի խմբերի մարդկանց համար, նշվում է հոդվածում։
Ռուսաստանի իշխանությունները հայտնաբերել են ավելի քան 111 տոննա քաշով թեյի խմբաքանակ, որը պարունակում էր վտանգավոր քանակությամբ թունաքիմիկատներ: Համաճարակաբան, Ռուսաստանի կրթության ակադեմիայի փոխնախագահ և Ռուսաստանի գիտությունների ակադեմիայի ակադեմիկոս Գենադի Օնիշչենկոն բացատրել է նման թեյի վտանգները: