Թարմ բանջարեղենը կարևոր է, բայց մասնագետները հիշեցնում են մեզ, որ սառեցված բանջարեղենը նույնքան լավն է։
Ճիշտ սառեցումը պահպանում է բանջարեղենի գրեթե բոլոր վիտամինները, հանքանյութերը և հակաօքսիդանտները։ Ավելին, խանութներում դրանց գինը շատ ավելի ցածր է։ Ամերիկացի գաստրոէնտերոլոգ Ուիլ Բուլսևիչը Eating Well-ին տված հարցազրույցում քննարկում է, թե որ սառեցված սննդամթերքներն են արժանի մեր ուշադրությանը։
Ե՞րբ է սառեցումն ավելի առողջարար։
Մասնագետի խոսքով՝ կան երեք տեսակի սննդամթերքներ, որոնք բարենպաստ ազդեցություն ունեն աղիքային միկրոֆլորայի, խոլեստերինի մակարդակի և ընդհանուր առողջության վրա՝ բրոկկոլի, բամիա և արմատային բանջարեղեն։
Բրոկկոլի
Բրոկոլին հարուստ է մանրաթելերով, C և K վիտամիններով, ինչպես նաև ֆիտոքիմիկատներով, որոնք նվազեցնում են քաղցկեղի և բորբոքային հիվանդությունների առաջացման ռիսկը։ Այս միացությունները գրեթե ամբողջությամբ պահպանվում են արագ սառեցման և հետագա հալեցման ժամանակ։
Բամիա
Բուլսևիչը նաև խորհուրդ է տվել բամիա։ Բույսը պարունակում է լորձային մանրաթելեր, որոնք պատում են աղիքային պատերը և օգնում են կարգավորել շաքարի և խոլեստերինի մակարդակը։
Այս բանջարեղենը անգնահատելի է ավելորդ քաշ կամ նյութափոխանակության խանգարումներ ունեցողների համար։ Այն կարող է ավելացվել ռագուներին, ապուրներին կամ օգտագործվել որպես կարտոֆիլի փոխարինող՝ որպես խավարտ։
Արմատային բանջարեղեններ
Վերջապես, գազարը, ճակնդեղը և քաղցր կարտոֆիլը պարունակում են մանրաթել և բարդ ածխաջրեր: Այս բանջարեղենները ոչ միայն կշտացնում են մարմինը, այլև նպաստում են դետոքսիկացիային՝ բարելավելով նյութափոխանակությունը և աղիքների աշխատանքը: Դրանք հիանալի են սառնարանում պահելու համար:
