Ուրցն օգտագործվում է խոհարարության մեջ, թեյի և նույնիսկ որպես բուժիչ բույս։
Կենսաբան Եկատերինա Բարանովան, «Ռոսիա 1» հեռուստաալիքի «Ամենակարևոր բանի մասին» հաղորդման ժամանակ, բացատրել է, որ ուրցի չափից շատ օգտագործումը կարող է հանգեցնել լուրջ առողջական խնդիրների։
Մասնավորապես, բույսը կարող է վնասել լյարդը և երիկամները։ Դա պայմանավորված է նրանով, որ ուրցի ակտիվ նյութերը կուտակվելիս թունավոր են դառնում ֆիլտրացիոն օրգանների համար։
Այս համակարգերի առկա քրոնիկ հիվանդություններ, ինչպիսիք են երիկամային և լյարդային անբավարարությունը, պետք է հատկապես զգույշ լինեն։
Ուրցը չպետք է օգտագործեն հիպոթիրեոզ և հիպոթենզիա ունեցողները, և այն չպետք է ընդունվի կոդեին և այլ հազը ճնշող դեղամիջոցների հետ միաժամանակ։
Անհատական զգայունությունը նույնպես կարող է լինել հակացուցում.ուրցը կարող է որոշ մարդկանց մոտ առաջացնել գլխացավ, սրտի հաճախության արագացում և մարսողական խնդիրներ։
Միևնույն ժամանակ, վերականգնողական բժիշկ Սերգեյ Ագապկինը պարզաբանել է, որ ուրցը իսկապես օգտակար է չափավոր չափաբաժիններով։ Դրա հակաբորբոքային և հակասեպտիկ հատկությունները օգնում են մրսածության և շնչառական հիվանդությունների դեպքում։
«Այն անկասկած ունի օգտակար հատկություններ։ Ի դեպ, դեղագիտության մեջ տարբեր թարխունի օշարակներ դեռևս օգտագործվում են որպես խորխաբեր միջոցներ։ Արտազատվում են եթերային յուղեր, որոնք ախտահանում են լորձը», - նշել է Ագապկինը։
Եթե դուք սիրում եք անուշաբույր ուրցիթեյ, սահմանափակվեք օրական մեկ բաժակով։ Մի՛ դարձրեք ըմպելիքը չափազանց թունդ. մեկ բաժակ ջրի մեջ բավարար է կես թեյի գդալ չորացրած խոտաբույս՝ թե՛ համի, թե՛ օգտակար հատկությունների համար։
