Բժիշկները ավելի ու ավելի են շեշտում, որ մեր ափսեներում հայտնվողը կարող է ազդել լուրջ հիվանդությունների, այդ թվում՝ քաղցկեղի զարգացման ռիսկի վրա: Իհարկե, միայն սննդով չեք կարող փրկվել քաղցկեղից, բայց միանգամայն հնարավոր է ձեր մարմնին ավելի շատ պաշտպանության ռեսուրսներ տրամադրել։
Ի՞նչն է օգնում ձեր մարմնին դիմանալ հարվածին։
Վերջին տարիների հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կան մթերքներ, որոնք օգնում են ձեր մարմնին պայքարել ներսից եկող վնասակար ազդեցությունների դեմ: Խոսքը նյութերի մասին է, որոնք կարող են դանդաղեցնել բորբոքային գործընթացները, պաշտպանել բջիջները մուտացիաներից և նույնիսկ կանխել ուռուցքների կողմից նոր արյան անոթների տեսքով «հենարան» կառուցելը։
Գիտնականները հատուկ ուշադրություն են դարձնում կաղամբազգիների ընտանիքի բանջարեղենին: Բրոկկոլի, բրյուսելյան կաղամբ, ծաղկակաղամբ՝ դրանք պարունակում են սուլֆորաֆան: Սա ոչ միայն դժվար արտասանվող բառ է, այլև իսկական «կարգավորող» օրգանիզմի համար: Այն սկսում է գործընթացներ, որոնք օգնում են հեռացնել վնասակար նյութերը և չեզոքացնել քաղցկեղածին նյութերը: Ի դեպ, բրոկկոլիի փոքր կանաչ ծիլերը հատկապես շատ սուլֆորաֆան են պարունակում։
Որքան պայծառ, այնքան լավ
Հարուստ գույն ունեցող մրգերն ու հատապտուղները ոչ միայն գեղեցիկ են։ Սա հակաօքսիդանտների բարձր պարունակության նշան է։ Հապալաս, ազնվամորի, նուռ, ցիտրուսային մրգեր՝ դրանք պաշտպանում են բջիջները և աջակցում իմունային համակարգին։ Դրանք պարունակում են նյութեր, որոնք կանխում են բջջային մակարդակում վնասակար գործընթացների չափազանց արագ զարգացումը։
Ոսկեգույն համեմունք
Քրքումը հայտնի համեմունք է, բայց դրա հիմնական առավելությունը ոչ թե համն է, այլ կուրկումինը։ Այս բաղադրիչը նվազեցնում է բորբոքումը և, որոշ ուսումնասիրությունների համաձայն, կանխում է ուռուցքների կողմից իրենց շուրջ «ենթակառուցվածք» ստեղծելը։ Այն լավագույնս է աշխատում սև պղպեղի հետ զուգակցվելիս՝ այսպես այն ավելի լավ է ներծծվում։
Ձուկ, ջրիմուռ
Օմեգա-3 ճարպաթթուները սրտի և իմունիտետի բարեկամներն են: Դրանք հանդիպում են ծովային ձկների մեջ, ինչպիսիք են սաղմոնը և սկումբրիան: Իսկ ջրիմուռները, ինչպիսիք են ծովային կաղամարը, պարունակում են ֆուկոյդան՝ մի նյութ, որի հակաուռուցքային հատկությունները ուսումնասիրվել են:
Կանաչ թեյ
Կանաչ թեյի մեջ պարունակվող կատեխինները պաշտպանում են ԴՆԹ-ն և օգնում բջիջներին պահպանել իրենց նկատմամբ վերահսկողությունը: Եթե դուք պարբերաբար խմեք այս թեյը, այն կարող է լավ լրացում լինել ընդհանուր առողջ ապրելակերպի համար: