Դրամի փոխարժեքը՝ այսօր
Եղանակը՝ այսօր
ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ

Հայտնի է դարձել, թե ով չպետք է սոխ ուտի

Blog Image

Սոխը բոլորի համար օգտակար չէ: Էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Աննա Գոնչարովան բացատրում է, թե ինչու է այս տարածված սնունդը խնդիրներ առաջացնում:

Մասնագետի խոսքով՝ հում սոխի մարսողության հետ կապված դժվարությունները ամենից հաճախ առաջանում են քրոնիկ ստամոքս-աղիքային հիվանդությունների, այդ թվում՝ պանկրեատիտի, հեպատիտի, լեղաքարերի և այլ հիվանդությունների պատճառով:

«Ենթաստամոքսային գեղձի և լյարդի ուռուցքներ ունեցող հիվանդները նույնպես չեն հանդուրժում սոխը և սխտորը: Դա պայմանավորված է նրանով, որ հում սոխը, երբ ենթարկվում է հեղուկի ազդեցությանը և երբ բջջային վակուոլները վնասվում են, օրինակ՝ մաքրելիս և կտրատելիս, արտադրում է մի նյութ, որը առաջացնում է ծծմբական թթու: Սա գրգռում է լորձաթաղանթները», - բացատրել է Էդիմ Դոմայի հարցազրույցի մասնակիցը:

Գոնչարովան խորհուրդ է տալիս նրանց, ովքեր տհաճ ախտանիշներ են նկատում հում սոխ ուտելուց հետո, չանհանգստանալ: Սոխը անհրաժեշտ սնունդ չէ, ուստի եթե վատ եք զգում, ավելի լավ է չուտել այն: Դուք անպայման պետք է դիմեք գաստրոէնտերոլոգի՝ ստամոքս-աղիքային համակարգի մանրակրկիտ հետազոտության համար:

Բժիշկը նաև առաջարկություններ ունի առողջ անհատների համար: Եփած սոխը կամ ցանկացած ջերմային մշակված սոխ ավելի հեշտ է մարսել: Եթե չեք ցանկանում հրաժարվել դրանցից, կարող եք փորձել նվազեցնել դրանց գրգռիչ ազդեցությունը: Օրինակ, բանջարեղենը սպիտակեցրեք եռացող ջրի մեջ, լվացեք սառը ջրով կամ ցանեք քացախով։

Send