Փենսիլվանիայի պետական համալսարանի գիտնականների կողմից անցկացված ուսումնասիրության համաձայն՝ քնելուց առաջ պիստակի մեկ բաժինը փոքր, բայց արդյունավետ քայլ է շաքարախտի կանխարգելման համար։
Ինչպես նշվում է «Current Developments in Nutrition» ամսագրում, փորձին մասնակցել են նախադիաբետով 50 կամավորներ։ 12 շաբաթվա ընթացքում նրանք հերթով կերել են կամ ածխաջրային խորտիկ (15-30 գ), կամ գիշերը 57 գ պիստակ։
Յուրաքանչյուր փուլի ավարտին մասնագետները վերլուծել են մասնակիցների աղիքային միկրոֆլորայի կազմը։
Ինչո՞վ են օգտակար պիստակները։
Պարզվել է, որ պիստակները խթանում են «լավ» մանրէների աճը, ինչպիսիք են Roseburia-ն և Lachnospiraceae ընտանիքի ներկայացուցիչները։
Այս միկրոօրգանիզմները արտադրում են բուտիրատ կամ կարճ շղթայով ճարպաթթու, որը սնուցում է աղիքային բջիջները, պահպանում դրա պաշտպանիչ պատնեշը և նվազեցնում բորբոքումը։
Միևնույն ժամանակ, նվազել է նյութափոխանակության հետ կապված անբարենպաստ ազդեցությունների հետ կապված մանրէների քանակը, այդ թվում՝ Blautia hydrogenotrophica-ն, որը արտադրում է երիկամների և սրտի համար վնասակար միացություններ։
Պարզվեց, որ ընկույզը նյութափոխանակությունը կարգավորող միջոց է։ Եթե պիստակ ուտելը սովորություն դարձնեք, դա կդանդաղեցնի 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացումը։
Ինչի՞ մասին են զգուշացնում բժիշկները։
Պիստակի օպտիմալ չափաբաժինը մոտ 50-60 գ է (համոզվեք, որ ընդունում եք անաղ)։
Կերեք «գիշերը», այսինքն՝ կեսօրին կամ երեկոյան։
Իդեալականում ընկույզը պետք է համակցվի հավասարակշռված սննդակարգի այլ տարրերի հետ՝ մանրաթել, բանջարեղեն կամ սպիտակուց։
