Բրինձ չափազանց հաճախ և մեծ քանակությամբ ուտելը կարող է ունենալ ինչպես դրական, այնպես էլ բացասական կողմեր։
Մի կողմից, բրինձը հեշտ մարսվող սնունդ է, այն լավ է հագեցնում, ապահովում է էներգիա բարդ ածխաջրերի պարունակության շնորհիվ, ինչպես նաև հազվադեպ է առաջացնում ալերգիա։ Հատկապես օգտակար են շագանակագույն և վայրի բրինձը, որոնք հարուստ են մանրաթելերով, B վիտամիններով և հանքանյութերով։
Սակայն սպիտակ բրնձի հաճախակի օգտագործումը կարող է խնդիրներ առաջացնել։ Այն պարունակում է քիչ մանրաթել, ուստի կարող է փորկապություն առաջացնել և դանդաղեցնել աղիքների դատարկումը։ Բացի այդ, այն ունի բարձր գլիկեմիկ ինդեքս. մեծ չափաբաժիններով կանոնավոր օգտագործումը մեծացնում է քաշի ավելացման և 2-րդ տիպի շաքարախտի զարգացման ռիսկը։ Մեկ այլ թերություն այն է, որ բրինձը կարող է կուտակել մկնդեղի (արսեն, արսենիում) փոքր քանակություն, ուստի բժիշկները խորհուրդ են տալիս չչափազանցել այն ամեն օր։
Օպտիմալ է բրինձը ներառել սննդակարգում շաբաթական 2-3 անգամ՝ այն փոխարինելով այլ հացահատիկային մթերքներով։