Կալորիաների մեկ երրորդով երկարաժամկետ կրճատումը կարող է դանդաղեցնել ուղեղի բնական ծերացումը, այս եզրակացությանն են եկել Բոստոնի համալսարանի գիտնականները։
Մասնագետները վերլուծել են 20-ամյա եզակի փորձի արդյունքները։ Ուսումնասիրության մասին հոդված է հրապարակվել «Aging Cell» ամսագրում։
Ըստ հետազոտության՝ տասնամյակներ շարունակ 30 տոկոսով պակաս կալորիա օգտագործող կենդանիների մոտ ուղեղի բջիջները պահպանել են ավելի առողջ նյութափոխանակություն և մեծացրել են միելինի՝ նյարդային մանրաթելերի պաշտպանիչ թաղանթի սինթեզի հետ կապված գեների ակտիվությունը։
Առանձին բջջային կորիզների համար բարձր ճշգրտությամբ հաջորդականության տեխնոլոգիա օգտագործելով՝ հետազոտողները պարզել են, որ կալորիաների սահմանափակումը բարելավել է էներգետիկ ուղիների գործառույթն ու նվազեցրել սպիտակ նյութի բջիջների տարիքային անկման նշանները։ Հեղինակների կարծիքով՝ այս «նյութափոխանակության երիտասարդ» բջջային միջավայրը կարող է կարևոր լինել ճանաչողական գործառույթը պահպանելու համար։
Սա ցույց է տալիս, որ երկարատև սննդային միջամտությունները կարող են դանդաղեցնել ուղեղի ծերացման բջջային մեխանիզմները բարդ օրգանիզմներում և միգուցե ազդեն ծերության շրջանում ճանաչողական առողջության հետագծի վրա։
